2021. június 19.

Kulisszatitkok: Magyar Vasúttörténeti Park

A Magyar Vasúttörténeti Park (a köznyelvben „Füsti”) Közép Európa legnagyobb interaktív vasúti emlékparkja Budapesten. Az 1911-ben épült, 34 állásos, egykori Északi fűtőház – később Hámán Kató Fűtőház, majd újra Északi fűtőház – területén 2000 nyarán nyitotta meg kapuit a mai „múzeum”.
A kb. 70 000 m2 alapterületű parkban több mint 100 vasúti jármű-köztük számos ritka mozdony és vasúti kocsi látható. A járművek jelentős része napjainkban is üzemképes, némelyikük rendszeresen közlekedik a bel-és külföldre, nosztalgiavonat forgalomban. A felsoroltak mellett állandó jelleggel vasúttörténeti kiállítás, kerti vasút, terepasztal, hajtányozás és egyéb izgalmas interaktív program is várja a látogatókat.

Program
Találkozó: A Vasúttörténeti Park főbejáratánál 09:30 - 10:00 óra között. A program 10:00 órakor indul.
A Magyar Vasúttörténeti Park Budapesten a XIII. és a XIV. kerület határán fekszik, a Tatai út 95. szám alatt. (A Tatai út párhuzamos a Reitter Ferenc utcával és a Béke úttal.)
GPS koordináták: 47.542316, 19.095581


A program során vendégeink utaznak a kis kerti vasúton, megtapasztaljuk a fordítókorongot működés közben, látogatást teszünk a fűtőházban és a csarnokban is. A csoport tagjai felszállhatnak és belülről is megtekinthetik a felújított Teakfa Étkezőkocsit, a "Hargita" kormányzati motorkocsit,  valamint néhány, az idén megvásárolt modern, de még átalakítás alatt álló, hamarosan az élményvonatokban közlekedő legújabb személyszállító ülőhelyes kocsit. A Golden Eagle Danube Expressz luxusvonatban is közlekedő egyik hálókocsival és más muzeális járművekkel is megismerkedhetnek. Bepillantást nyerhetnek a cég életébe, mindennapjaiba is. A látogatás egyik legnagyobb attrakciója a tavaly augusztus 20-án, a Magyar Vasúttörténeti Parkban bemutatott, az elmúlt öt év alatt rekonstruált Aranyvonat szerelvénye, amely 1938-ban, Szent István király halálának 900. évfordulója alkalmából az uralkodói ereklyét, a Szent Jobbot szállította országos körútra illetve az "Ezüstnyíl" névre hallgató kormányzati motorkocsit, melyet a csoporttagok szintén megtekinthetnek belülről is.

A parkban tett látogatást követően a csoport átsétál az iroda üzemi területére. A társaság személyszállításra és árufuvarozásra egyaránt érvényes vasútvállalati engedéllyel rendelkezik, egyik fő tevékenysége a vasúti nosztalgiautazások szervezése korabeli, felújított vonatokkal, melyek a 19-20. század fordulójának hangulatát idézik. A nosztalgia járművek – közel 70 különböző típus – európai hírűek és muzeális értékűek. A nosztalgia vonatok úti céljai a kedvelt vidéki turistaközpontok, gasztronómiai fesztiválok és környező országok városai és kirándulóhelyei. A MÁV Rail Tours Kft. üzemelteti, számos egyéb jármű mellett, az 1912-ben gyártott WR2347-es számú étkezőkocsit, amely a legidősebb, működő étkezőkocsi a világon.

A program időtartama hozzávetőlegesen három óra.

 Részvételi díjak
 Felnőtt
4.990 Ft/fő
 Nyugdíjas* 3.290 Ft/fő
 Gyermek** 3.090 Ft/fő

* A nyugdíjas jegy igénybevételéhez kérjük hozza magával nyugdíjas igazolványát.
** Gyermekjegy 3 és 18 éves kor között váltható. Három éves kor alatt a belépés díjmentes. Tizennégy év alatti személy csak felnőtt felügyelete mellett vehet részt a programon.

A programon való részvétel feltétele az érvényes, fényképpel ellátott személyazonosításra alkalmas okmány bemutatása, továbbá az üzemi területen történő tartózkodás és közlekedés szabályairól szóló elfogadó nyilatkozat kitöltése és belépéskor való leadása.
 
A program legalább 30 fő jelentkezése esetén indul. Jelentkezési határidő a program előtt legkésőbb nyolc nappal. Maximális létszám: 40 fő.

Menetrend (tervezet)

Kulisszatitkok: Magyar Vasúttörténeti Park - mavrailtours.hu