2021. június 12.

Gőzfelhős különvonat Jászberénybe

A programra a jelentkezést lezártuk
 Utazás
 Gőzmozdony vontatású nosztalgia vonattal.
 Típus Egynapos utazás. 1 nap / 0 éjszaka.
 Szállás Szállás nélkül.
 Ellátás Önellátás.
 Program Egyéni vagy szervezett fakultatív program.

Június 12-én a MÁV Rail Tours Kft. és az idén alapításának 25. évfordulóját ünneplő Jászberényi Manager Klub Egyesület szervezésében Nosztalgia különvonat indul Budapest-Nyugati pályaudvarról Jászberénybe, ahol színes programok várják az utazáson résztvevőket.

Kiváló program minden korosztály számára.

Az elérhető kocsiosztályokról, fedélzeti szolgáltatásokról, egyéni és fakultatív programokról, jegyárakról valamint a menetrendről a fenti lapfülekre kattintva tájékozódhatnak.

Jászberény, a Jászság fővárosa

A Jászság központja, fővárosa, a 27500 lelket számláló Jászberény, amelyet a források 1357-ben említenek először „Beren” névalakban. 1550-ben már városi rangú település. A várost kezdettől fogva jászok lakják, akik királyaiktól kapott kiváltságaiknak (adó- és vámmentesség, megyéktől független élet, önálló közigazgatás, pallosjog) köszönhetően szabadon fejlődhettek, de mindenkor katonai szolgálattal tartoztak a királynak. A török megszállást a város is keservesen megszenvedte, de mégis ebben az időben vált a Jászkun Hármas Kerületek közigazgatási központjává. A török hódoltságot követően 1702-ben kiváltságaik veszélybe kerültek, amikor I. Lipót császár jogellenesen eladta a Jászság földjét és népét a két Kunsággal együtt a Német Lovagrendnek. A jászok és a kunok nem nyugodtak bele ősi kiváltságaik elvesztésébe, összegyűjtötték az 580000 aranyforint váltságdíjat, és visszaváltották magukat. Mária Terézia 1745. május 6-án aláírt privilegiális levele adta vissza ismét a jászok és kunok régi szabadságát. A híres Jászkun Redemptio (önmegváltás) mind közjogilag, mind gazdaságilag rendkívül fontos esemény volt és jelentős átalakulásokat eredményezett. Hosszú időre rendezett viszonyokat teremtett a város számára és fokozatosan megnyitotta a gazdasági fellendülés útját. Ebben az időben Jászberényből, mint kerületi székhelyről intézték a hármas kerület közigazgatási ügyeit. A Jászkun Hármas Kerület 1876-ban szűnt meg, s vele együtt a hajdan nyert kiváltságok jó része is. A Jászság az újonnan kialakított Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez került, amelynek azóta is meghatározó tájegysége.
Jászberény a 20. század derekáig jellegzetes alföldi mezőváros képét mutatta, s a megélhetés legfőbb forrását a mezőgazdaság jelentette. Az 1950-es évek elején meginduló iparosodás megalapozta a város jövőjét, s helyét az új évezredben.  A rendszerváltozást követően Jászberényben is számos jelentős ipari és kereskedelmi magánvállalkozás létesült, amelyek komoly munkahelyteremtő erővel bírnak.     
Jászberény kellemes hangulatú, műemlékekben gazdag kisváros. A barokk stílusú templomok mellett a jelentősebb középületek (a Jászkun kerületek egykori székháza, az egykori Jászkürt fogadó és a Lehel szálló épülete, a városháza) és az egykori redemptus polgárházak a klasszicista építészet jellegzetességeit őrzik. Egyedülálló látványosságai a városnak a kecses rokokó szobrok, a település egykori határát jelző kőképek, valamint a szőlőskertek védőszentjeinek (Szent Orbán, Szent Donát, Szent Medárd) hármas szobra.
A városba érkező vendégek kényelmes sétát tehetnek a Nagytemplom melletti promenádon, a város főterén, és megcsodálhatják a jászok történelmi múltját idéző köztéri szobrokat (I. világháborús emlékmű, Lehel vezér szobor, Jász-emlékmű) és díszkutakat (Békás szökőkút, Korsós lány kútja, Bundáskút), majd tovább sétálhatnak a Zagyva-sétány bókoló fűzfái alatt, gyönyörködve az ott látható szabadtéri kiállításban és a vadkacsák barátságos csapataiban.

Az 1874-ben – az országban elsők között – alapított Jász Múzeum őrzi a jászok múltjának írásos és tárgyi emlékeit, valamint az ország egyik legrégebbi történelmi ereklyéjét, a Jászkürtöt, más nevén Lehel-kürtöt. Külön állandó kiállítás    állít emléket az 1848-49-es magyar szabadságharc gyermekhőseinek és a jászok kaukázusi és iráni rokonainak. Az időszaki kiállító teremben jelenleg Oszvald Nándor jászberényi ötvösművész gyűjteményes kiállítása látható.
A múzeum tudományos és közművelődési tevékenységéért 1999-ben elnyerte az „Év Múzeuma” kitüntető címet.
A város másik múzeuma az 1995-ben megnyitott Hamza Múzeum, amelynek állandó kiállítása Hamza Dezső Ákos híres magyar filmrendező és festőművész képzőművészeti alkotásait, valamint felesége, Lehel Mária divattervező rajzait tárja a közönség elé.
2013-ban nyitotta meg kapuit a Szikra Galéria, amely gazdag tárháza a jászsági festőművészek míves alkotásainak. Épületében étterem, borozó és kerthelyiség is működik.
Jászberény különleges látványossága az Állat- és Növénykert, amely az állatok természetszerű bemutatásával, érdekes látványetetéseivel, nagysikerű zoo-táboraival vívta ki a látogatók érdeklődését és elismerését.
Jászberény élénk kulturális élete és magas színvonalú művészeti programjai, képzőművészeti táborai, sportrendezvényei minden évben látogatók ezreit vonzzák a jászok földjére. A városban működik a nemzetközi hírű Jászság Népi Együttes, a Lehel – Melody Tánc –Sport Egyesület, a Palotásy János Vegyeskar, a Székely Mihály Kórus és a Déryné Vegyeskar. Itt rendezik meg minden évben a Nemzetközi Táncház és Zenész tábort, a Csángó Fesztivált és a Nemzetközi Mézvásárt.
A gazdag kulturális kínálat mellett kellemes vizű strandok, termálfürdő,  hangulatos vendéglők, tájjellegű ételek, kényelmes panziók várják a jászok fővárosába látogató vendégeket.


Utunkat reggel Budapest-Nyugati pályaudvaron kezdjük. Érdemes kicsit korábban megérkezni a pályaudvarra, hogy legyen idő még indulás előtt megtekinteni a szuszogó, pöfögő, igazán méltóságteljes gőzmozdonyt. A nosztalgiaszerelvény a korabeli Királyi Vonatok hangulatával hívja időutazásra a vonatozás szerelmeseit.

Budapestről elindulva az érdeklődők gőzmozdony által vontatott, muzeális, korhűen felújított I. és II. osztályú  párnás kocsikból és III. osztályú fapados kocsikból álló szerelvényen utazhatnak. A szerelvényben közlekedik a 2020-ban újjáépített Ereklyeszállító kocsi, mely fedélzetén koronaőrök kíséretében a magyar koronázási jelvények hivatalos másolatai is Jászberénybe utaznak.
A vonaton a hangulatról hagyományőrzők és a jászberényi pálinka lovagrend tagjai gondoskodnak.
Jászberénybe érkezve a pályaudvaron a Jászság hagyományainak és szokásainak megfelelően ünnepélyesen fogadják a szerelvényt, a koronázási jelvényeket. Beszédet mondanak: Dr. Rédei István – Jászsági Menedzser Klub elnöke, Pócs János – országgyűlési képviselő, Budai Lóránt – Jászberény város polgármestere, Borbás Ferenc – emeritus jászkun főkapitány

A kb.30 perces ünnepséget követően a koronázási ékszerek ünnepélyes levétele a vonatról, s hintókra helyezése a Koronaőrök közreműködésével. A díszmenet egy kb.30 perces sétával érkezik meg a Nagyboldogasszony Római Katolikus Főtemplomhoz, s a koronaőrök elhelyezik a koronázási ékszereket a templomban, az előre kialakított helyen.

11.00 órától SZENTMISE

A koronázási ékszerek a szentmise végétől (kb. 12 óra) 15.00 óráig megtekinthetőek lesznek a Főtemplomban /a koronaőrök felügyelete mellett/ az érdeklődők részére.


Programok

Jászberény, a Jászság szíve, és legromantikusabb kisvárosa, számtalan látnivalóval, hétvégékre tervezhető programokkal és felfedezésre váró titokkal várja Önt és családját!
A Jászság fővárosának látványosságai, családbarát programjai, egyedülálló állatkertje, strandjai és termálvizes fürdője, horgász tavai, művészeti és tánctáborai, múzeumai, kitűnő helyi és nemzetközi ételkülönlegességeket kínáló éttermei és folyamatosan megújuló belvárosa méltán teszi Jászberényt az Alföld észak  szegletének talán egyik legígéretesebb városává.

Programok, melyek a nap folyamán a vonattal érkező vendégek számára ingyenesek a nap folyamán – a vonaton kapott karszalag felmutatásával:

Jászberényi Állat-és Növénykert
A jászberényi állatkert nem csak a szokásos állatkerti bemutatókkal és kifutókkal várja a látogatókat, hanem szinte az egész napot kitöltő látványetetési programokkal is. Ezeknek a programoknak a lényege, hogy állataikat előre megadott időpontban etetik és ilyenkor munkatársaik sok érdekességet elmesélnek az adott fajról, elmondják hogy mi történik a kifutóban, sőt kérdezni is lehet tőlük. A programnak több előnye is van, látogatóik akció közben találkoznak az állatokkal, az állatok kondíciója és mentalitása hosszútávon is kielégítő és kollégáik is boldogan osztják meg az információkat a látogatóikkal
www.jaszberenyzoo.hu
Jász Múzeum
1842-ben épült, istállónak. Az ország egyik legrégebbi múzeuma 1874-ben alakult, 1931 óta van a jelenlegi helyén. Itt őrzik Lehel kürtjét.
www.jaszmuzeum.hu 

Szikra Galéria
2013. június 15-én nyílt meg a Jász Világtalálkozó alkalmából, jász festők képeit, illetve korabeli bútorokat mutat be
www.szikragaleria.hu

Fakultatív programok

A) Látogatás a Szikra Galériában és a Jász Múzeumban tárlatvezetéssel, ebéddel: 2.990,-Ft/fő - a jelentkezést lezártuk
(Mini. létszám: 20 fő, kb 4 óra időtartam. A programhoz audio-guide készüléket biztosítunk.)

Séta az állomástól a díszmenettel a Szikra Galériáig. A galériában tett kb.30 perces látogatást követően séta a városközpontba a Városi Fürdő, Kőhíd, Zagyvaparti sétány, Főtér és a Városháza érintésével a Jász Múzeumhoz. Ebéd az Aranykanál Étteremben (Pásztorgulyás, egy üveg ásványvíz). Az ebédet követően a múzeum megtekintése vezetéssel, majd szabadidő a vonat indulásáig. Séta vissza az állomásra egyénileg.

B) Látogatás a Ferences Templomban és Jász Múzeumban tárlatvezetéssel, ebéddel: 
2.990,-Ft/fő - a jelentkezést lezártuk
(Mini. létszám: 20 fő, kb 4 óra időtartam. A programhoz audio-guide készüléket biztosítunk.)

Séta az állomástól a díszmenettel a városközpontba az Eszterházy Egyetem Jászberényi Campusa, 48-as Emlékmű, Fürdő, Ferencesek tere (templom megtekintése), Nádor utca, Hamza Múzeum, Főtemplom, Promenád útvonalon.  Ebéd a Jász Múzeum udvarán (Pásztorgulyás, egy üveg ásványvíz). Az  A múzeum megtekintése vezetéssel, majd szabadidő a vonat indulásáig. Séta vissza az állomásra egyénileg.

C) Látogatás a Jász Múzeumban és a Főtemplomban, ebéddel:
2.990,-Ft/fő - a jelentkezést lezártuk
(Mini. létszám: 20 fő, kb 4 óra időtartam. A programhoz audio-guide készüléket biztosítunk.)

Séta az állomástól a díszmenettel a városközpontba az Eszterházy Egyetem Jászberényi Campusa, 48-as Emlékmű, Jász Múzeum útvonalon.  Ebéd a Jász Múzeum udvarán (Pásztorgulyás, egy üveg ásványvíz). a Jász Múzeum megtekintése után séta a Városháza, Lehel Vezér Szobra, Jászkapitány emlékmű, Jászkürt Fogadó, Rokokó szobrok, Zagyvaparti sétány, Kőhíd, Promenád útvonalon a Főtemplomig. A templom megtekintése, majd szabadidő a vonat indulásáig. Séta vissza az állomásra egyénileg.

D) Gyalogos és autóbuszos ismerkedés a várossal, látogatás a Ferences Templomban és a Védett Temetőkertben, ebéddel:
2.990,-Ft/fő - a jelentkezést lezártuk
(Min. létszám: 20 fő, kb 3 óra időtartam. A programhoz audio-guide készüléket biztosítunk.)

Séta az állomástól a díszmenettel a Szikra Galériáig, ahol a csoport autóbuszra száll és autóbuszról ismerkedik a város nevezetességeivel. Látogatás a ferences Templomban, a Védett Temetőkertben. Ebéd az Aranykanál Étteremben (Pásztorgulyás, ásványvíz).
A programot követően szabadidő a vonat indulásig vagy a Főtér épületeinek ls a Jász Múzeumban a megtekintése vezetővel. Séta vissza az állomásra egyénileg.

E) Autóbuszos program, a Jász Múzeum és Állatkert megtekintése, ebéddel: 2.990,-Ft/fő - jelentkezést lezártuk
(Min. létszám: 20 fő, kb 3 óra időtartam. A programhoz audio-guide készüléket biztosítunk.)

Az érkezést követő ünnepség után indulás autóbusszal a Jász Múzeumhoz, a múzeum megtekintése vezetéssel. Utazás autóbusszal az Állatkertbe, ahol ebéd (Pásztorgulyás és ásványvíz), majd az Állatkert megtekintése vezetéssel. A programot követően transzfer autóbusszal a városközpontba, majd szabadidő. Kb.4 órás program. Séta vissza az állomásra egyénileg.

A csoportokhoz nem csatlakozók egyénileg bonyolítják a programjaikat.  A múzeumi belépőket (Jász Múzeum, Szikra Galéria, Hamza Múzeum,) és az állatkert belépőt minden Jászberénybe látogató, karszalaggal  rendelkező vendég részére  a Jászsági Menedzser Klub Egyesület fizeti.


FONTOS
Kérjük, hogy az egyéni programok esetében minden esetben tájékozódjanak a meglátogatni kívánt múzeumok, kilátók, felvonók és egyéb látványosságok aktuális nyitva tartásáról és díjairól azok weboldalain. Kérjük, hogy a kirándulás előtt tekintsék meg a választott leszállási hely várható időjárását és annak megfelelő öltözettel készüljenek. Ehhez a www.met.hu internetes oldalt javasoljuk. Kérjük, hogy minden esetben legalább 15 perccel a vonatindulás előtt érkezzenek vissza a vasútállomásra. Vonatunk menetrendje utaskésés miatt nem változtatható.
 
HARMADOSZTÁLY

Fapados kiránduló kocsik, hamisítatlan század eleji hangulattal. A fapados osztályra érvényes jegyek magukban foglalják az ülőhelybiztosítást valamint az üdvözlő- és búcsúajándékot. Tágas belső terek 2-3-4 személyes fapadokkal, egyes kocsikban külön fülkés részekkel. A termes részekben nagyobb társaságok is kényelmesen együtt tudnak utazni. A harmadosztályú kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

A vonatban közlekedő harmadosztályú kocsik:
Cmn, Caü

  
   
    
MÁSODOSZTÁLY

A kényelmes, korhűen felújított, zöld színű kárpittal húzott párnás ülésekkel felszerelt hangulatos kialakítású fülkékben igazi élmény az utazás. A fülkék hat- illetve nyolcfős kialakításúak. A másodosztályú nosztalgia kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

A vonatban közlekedő másodosztályú szakasszal rendelkező kocsik:
   
 
ELSŐ OSZTÁLY

A másodosztályú fülkéknél nagyobb lábteret biztosító, korhűen felújított, bordó színű kárpittal ellátott párnás ülésekkel felszerelt három- és hatszemélyes fülkékben utazva vendégeink megtapasztalhatják a századforduló gyorsvonatainak exkluzív hangulatát.

Az első osztályú nosztalgia kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

A vonatban közlekedő első osztályú szakasszal rendelkező kocsik:
ABa , ABaü , ABak
  
   
  NOSZTALGIA BÜFÉKOCSI

 
Az 1915-ben eredetileg kalauzkocsinak épült büfékocsi a vonat központi találkozási pontja. A sárgaréz borítású pult, a nyersfa padok és asztalok hamisítatlan söntés hangulatot teremtenek és tökéletes helyszínt biztosítanak új barátok  megismerésére. Snackek és italok széles választéka színesíti a büfé kínálatát.
   
EREKLYESZÁLLÍTÓ KOCSI

Az ereklyeszállító díszkocsi rekonstrukcióját a kárpát-medencei hadisírgondozói tevékenységéről vagy Gyimesbükkön a legkeletibb magyar vasúti őrház felújításáról ismert Budakeszi Kultúra Alapítvány kezdeményezte 2010-ben a magyar királyi koronaőrség még élő kilenc tagjával e történelmi hagyomány ápolására 1991-ben alapított Magyar Koronaőrök Egyesületével közösen. 2015-ben a magyar kormány az ügyet felkarolva a Magyar Nemzeti Múzeumot bízta meg a rekonstrukció elkészítésével. Az újjáépítés koncepciójának meghatározását a Magyar Nemzeti Múzeum a rekonstrukciót kezdeményező egyesületekkel egyeztetve alakította ki és a tervezésbe bevonta a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumot és a Vasúttörténeti Parkot.

  
Vonatunkra az alábbi részvételi díjak érhetőek el. A részvételi díjak a fel- és leszállási helyektől függetlenül egységesek. Minden jegytípus magában foglalja az ülőhelyfoglalás díját is.

 Részvételi díjak
 Felnőtt 
 Gyermek*
 1. osztály (párnás)
9.990 Ft/fő8.990 Ft/fő
 2. osztály (párnás)
8.990 Ft/fő7.990 Ft/fő
 3. osztály (fapados)
6.990 Ft/fő5.990 Ft/fő
 Fakultatív programok díja (a részvételi díjon felül fizetendők)
 A) Szikra Galéria és Jász múzeum ebéddel
2.990 Ft/fő
 B) Ferences templom és Jász múzeum ebéddel
 2.990 Ft/fő
 C) Jász múzeum és Főtemplom ebéddel
 2.990 Ft/fő
 D) Ferences templom és temetőkert ebéddel
 2.990 Ft/fő
 E) Jász Múzeum és Állatkert ebéddel
 2.990 Ft/fő

* Gyermekjegy 4 és 14 éves kor között váltható. 4 éves kor alatt az utazás ingyenes, ülőhelyet azonban nem tudunk biztosítani. Az egyes kocsiosztályok részvételi díjában foglalt szolgáltatások a Fedélzeti szolgáltatások fül alatt találhatóak meg.

Menetrend

Budapest - Jászberény
 Megálló
 Érkezik
 Indul
 Budapest-Nyugati 07:30
 Jászberény09:41
Jászberény - Budapest
 Megálló
 Érkezik
 Indul
 Jászberény

16:45
 Budapest-Nyugati
19:04

Képek az utazásról:
Törzsutasaink az alábbi utazásokat választották...
2021
« előző év következő év »
Június
05. Kulisszatitkok: Ferencváros pályaudvar 12. Gőzfelhős különvonat Jászberénybe 12. Kulisszatitkok: Az Istvántelki Gőzösműhely 12. Gőzfelhős pendli Jászberény és Hatvan között 19. Strandidő Expressz 19. Kulisszatitkok: Magyar Vasúttörténeti Park 19. Kulisszatitkok: Szeged Nagyállomás és a Rendezőpályaudvar 27. Kulisszatitkok: A Kincsem Park
Július
03. Strandidő Expressz 17. Különvonattal a Járműparádéra 17. Strandidő Expressz 17. Kulisszatitkok: Az Istvántelki Gőzösműhely 17. Nohabos Csillagtúra Budapesten 17. 175 éves a magyar vasút 17. Kulisszatitkok: Szeged Nagyállomás és a Vasúttörténeti Alapítvány múzeuma 24. Semmering Expressz 31. Strandidő Expressz
Augusztus
01. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba 11. Kulisszatitkok - Székesfehérvári Járműjavító 14. Strandidő Expressz 14. Kulisszatitkok: Szeged Nagyállomás és a Rendezőpályaudvar 20. Szent István-napi Gyertyafény Expressz 24. Kulisszatitkok - Székesfehérvári Járműjavító
Szeptember
04. Gőzfelhős kirándulás Szolnokra 18. Gőzfelhős nosztalgia utazás Békéscsabára 18. Gőzfelhős nosztalgia utazás Békéscsabáról Szegedre 19. Gőzfelhős pendli Szeged és Hódmezővásárhely között 19. Gőzfelhős nosztalgia utazás Szegedről Budapestre 25. Semmering Expressz 25. Kulisszatitkok: Ferencváros pályaudvar 28. Kulisszatitkok - Székesfehérvári Járműjavító
Október
02. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba 09. Moravia Expressz 09. Kulisszatitkok: Az Istvántelki Gőzösműhely 16. Kulisszatitkok: Ferencváros pályaudvar 23. Gőzfelhős kirándulás Esztergomba 23. Gőzfelhős pendli Esztergom és Nyergesújfalu között
November
11. Márton-napi Gyertyafény Expressz 27. Napfény Advent Expressz
December
04. Körös Advent Expressz 05. Gőzfelhős Mikulás különvonat DÉLELŐTT 05. Gőzfelhős Mikulás különvonat DÉLUTÁN 12. Gőzfelhős kirándulás Győrbe 18. Advent Expressz
Gőzfelhős különvonat Jászberénybe - mavrailtours.hu