2024. július 20.

Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba

A jegyértékesítés LEZÁRULT!
Hét
0
0
Nap
0
0
Óra
0
0
Perc
0
0
Másodperc
0
0

 Utazás
 Gőzmozdony vontatású nosztalgia vonattal.
 Típus Egynapos utazás. 1 nap / 0 éjszaka.
 Szállás Szállás nélkül.
 Ellátás Önellátás.
 Program Egyéni vagy szervezett fakultatív program.A festői szépségű Dunakanyarba közlekedő, gőzmozdony vontatású nosztalgia vonaton a legszebb muzeális kocsikban utazhatnak vendégeink, és megismerkedhetnek a „boldog békeidők” vasúti utazásainak hangulatával. A nosztalgiavonat a 424. sorozatszámú gőzmozdonnyal az élén közlekedik.

Kiváló program minden korosztály számára.

Az elérhető kocsiosztályokról, fedélzeti szolgáltatásokról, egyéni és fakultatív programokról, jegyárakról valamint a menetrendről a fenti lapfülekre kattintva tájékozódhatnak.


Utunkat reggel Budapest-Nyugati pályaudvaron kezdjük. Érdemes kicsit korábban megérkezni a pályaudvarra, hogy legyen idő még indulás előtt megtekinteni a szuszogó, pöfögő, igazán méltóságteljes gőzmozdonyt.
A vonat fedélzetén hangos utastájékoztató berendezés segítségével ismertetjük a programot. Ez idő alatt kalauzunk megvizsgálja az utazók jegyének érvényességét. Kollégáink igény esetén térképpel és jó tanácsokkal látják el utasainkat, akik az egyéni, vagy az előre befizetett fakultatív programnak megfelelő helyen szállhatnak le a vonatról. Vonatunk a leszállóhelyeken csupán néhány percet tartózkodik, majd folytatja útját a végállomásig, Szobig.
A vonat közlekedésének ideje alatt a nosztalgia büfékocsi végig nyitva áll vendégeink számára.

Leszállóhelyek és programok

Vác
A Dunakanyar legnépesebb városa, ugyanakkor a magyar vasúttörténet egyik legfontosabb helyszíne, hiszen 1846-ban Budapest és Vác között indult meg az első vonat az országban.  A kezdetekben Vácig tartó vonalat 1846. július 15-én nyitották meg ünnepélyes keretek között, József nádor és családja jelenlétében. A különvonat a 33,6 km hosszú utat, a Dunakeszin tartott 10 perces tartózkodással, 59 perc alatt tette meg. A vasútvonalon Petőfi Sándor is utazott, ennek a hatására írta Vasúton című versét.
A város számos látnivalóval várja a látogatókat, mint például a Püspöki Palota, a Székesegyház vagy a Honvéd-emlékmű. Nevezetes építmény a Kőkapu - a kora klasszicista diadalívet Migazzi püspök építtette Mária Terézia látogatására.
Kismaros 
Kedvelt üdülő- és kirándulóhely. Innen indul a kisvasút Szokolyán át Királyrétre, a Morgó-patak völgyében. A település római katolikus temploma klasszicista stílusban épült 1827-ben. Egy vadászkastélya is van, melyet jelenleg szociális otthonnak használnak.

A) Kismaros és Királyrét felfedezése, túravezetővel és ebéddel:
Felnőtt: 9.490 Ft/fő

Gyermek: 7.990 Ft/fő (4-14 éves kor között)
(4 éves korig ülőhely és étel nélkül díjmentes, min. létszám: 30 fő)

Nosztalgiavonattal Kismarosig utazunk. A kismarosi vasútállomástól rövid sétát teszünk a Királyréti Erdei Vasút végállomásához, majd a kisvasúttal felkapaszkodunk Királyrétre (a kisvasút menetideje: kb. 30 perc). Királyrét történelmi összefoglalója és élővilágának ismertetése közben túravezetőnkkel elindulunk 2,5-3 km-es vezetett sétára. Patakokon átkelve haladunk az erdei tájban, meghallgatjuk vezetőnket a Bajdázói tó élővilágáról. A legbátrabbak az elhagyott vasbányába is beleshetnek. A túrát kétfogásos ebéd szakítja meg, melyet fedett helyen fogyasztunk el. A kisvasút végállomásától nem messze, kipróbálhatjuk az emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított hajtánypályát, ezt követően szabad program következik a kisvasút visszaindulásáig.

A program díja tartalmazza: a Kismarosról induló Királyréti Erdei Vasút menetjegyét oda-vissza, a túravezetést, egy kört a hajtánypályán, a kétfogásos ebédet egy pohár ásványvízzel.

Menü: Tyúkhúsleves, mustáros tarjasült steak burgonyával és savanyúsággal, egy pohár ásványvíz vagy limonádé
Nagymaros
A hegyestetői Julianus-kilátó csodás panorámát kínál a Dunakanyarra. Itt, Visegrád ikervárosában élt és dolgozott a híres Afrika-kutató, vadász és ornitológus, Kittenberger Kálmán, kinek szobrát az 1971-es Vadászati Világkiállítás megnyitásakor leplezték le a város főterén. A helyiek büszkesége a római katolikus templom, melynek már csak az 1509-ben épült tornya tekinthető meg eredeti állapotában - hiszen a templomot a török dúlás után barokk boltozattal és berendezéssel látták el.
Zebegény
A szecessziós római katolikus templomot Kós Károly és Jánszky Béla álmodta meg. A Nagy Konstantin látomása és A szent kereszt feltalálása című freskókat Körösfői Kriesch Aladár készítette. A klasszicista Kálvária-kápolnához vezető utat kilenc stáció kíséri. A közeli temetőben nyugszik Szőnyi István festőművészt, akinek egykori lakóháza ma emlékmúzeum. Első sorban a technika iránt érdeklődőknek ajánlható a Hajózástörténeti gyűjtemény, ahol  hajózási műszerek és makettek sokasága várja a látogatókat.
C) Zebegényi kulTÚRA séta idegenvezetéssel és múzeumlátogatás:
Felnőtt és gyermek egységesen: 3.490 Ft/fő
(min. létszám: 5 fő, max. létszám: 40 fő)

Tudja, mi volt Szőnyi István kedvenc témája festőként, vagy hogy hogyan múlatták az időt nyaranta művész társaival? Kit ábrázolnak a Kós Károly tervezte templom üvegablakai? Ki volt a Duna-parti kék zsalugáteres házak úrnője, aki virágolimpiát rendezett Zebegényben?

Túránk a múzeumból indul, ahol megismerkedhetnek Szőnyi István otthonával, műtermével, válogatást láthatnak a családját, a falusi hétköznapokat, a Dunakanyart, valamint a zebegényi tájat ábrázoló műveiből. Sétánkat Zebegény utcáin folytatjuk, felkeressük a temetőt, a kálvária dombot, majd a kilátóból megtekintjük a település több nevezetességét. Megnézzük, honnan festette Szőnyi a legszebb képeit, ellátogatunk a Sziklakápolnához, majd utunkat a Kós Károly tervezte Havas Boldogasszony templomban fejezzük be. Útközben anekdotákkal és archív fotókkal elevenítjük fel a falu múltját és mesélünk az itt élő művészekről, akiknek élete és művészete összeforrt Zebegénnyel.

Szob
Az Ipoly torkolatánál fekvő, régészeti leletekben gazdag település kedvelt nyaralóhely. A török uralom után újjáéledő faluban barokk stílusú templom épült 1775 és 1778 között. A vasúti határállomáson volt állomásfőnök Kodály Zoltán édesapja, és a zeneszerző is Szobon lakott 1883 és 1885 között. A Börzsöny múzeumban a környék régészeti leletei, az Ipoly menti falvak népviselete, népi bútorai és használati tárgyai láthatók.

B) Szob felfedezése, túravezetővel és ebéddel:
Felnőtt: 7.490 Ft/fő

Gyermek: 5.990 Ft/fő
(4 éves korig ülőhely és étel nélkül díjmentes, min. létszám: 30 fő)

Szobig utazunk a nosztalgiavonattal. Leszállást követően rövid sétát teszünk a régi temetőig, ahol vezetőnkkel leereszkedhetünk a helyi földbirtokosok tágas kriptájába és megismerhetjük az előkelő család meggazdagodásának történetét. Innen 3 perc sétára található a Börzsöny Múzeum, ahol a múzeumvezető tárlatvezetése mellett megismerhetjük a környék régészeti leleteit, néprajzi értékeit, a szobi kőfaragók történetét, egy tojáspatkoló mester hihetetlen alkotásait és egy képzőművészeti időszaki kiállítást is. A természettudományi részlegben a több millió éves kövületek a régmúlt idők, a kitömött állatok a jelenkor élővilágát reprezentálják. A múzeumi látogatás után a közelben kétfogásos ebédet fogyasztunk el. A menü mellé ásványvizet kínálunk. Az étkezés után a helyi barokk templomot belülről, a Luczenbacher-kastélyt a Duna-parti Széchenyi sétányról tekintjük meg. Innen kb. egy km-re található a Kálvária-kápolna, melynek teraszáról egyedülálló kilátás nyílik a Dunakanyarra. A városnézés végeztével a révállomásnál kávézási és fagylaltozási lehetőség, valamint egy nagy játszótér várja felnőtt és ifjú látogatóinkat. A program után szabadidő áll rendelkezésre a vonat visszaindulásáig. A vasútállomásra egyénileg juthatnak vissza utasaink.

A program díja tartalmazza: az idegenvezetést, a belépőt és tárlatvezetést a Börzsöny Múzeumba, a kétfogásos ebédet egy ásványvízzel.

Ebéd: hamarosan

FONTOS

Kérjük, hogy az egyéni programok esetében minden esetben tájékozódjanak a meglátogatni kívánt múzeumok, kilátók, felvonók és egyéb látványosságok aktuális nyitva tartásáról és díjairól azok weboldalain. Kérjük, hogy a kirándulás előtt tekintsék meg a választott leszállási hely várható időjárását és annak megfelelő öltözettel készüljenek. Ehhez a www.met.hu internetes oldalt javasoljuk. Kérjük, hogy minden esetben legalább 15 perccel a vonatindulás előtt érkezzenek vissza a vasútállomásra. Vonatunk menetrendje utaskésés miatt nem változtatható.
  
 
HARMADOSZTÁLY

Fapados kiránduló kocsik, hamisítatlan század eleji hangulattal. A fapados osztályra érvényes jegyek magukban foglalják az ülőhelybiztosítást valamint az üdvözlő- és búcsúajándékot. Tágas belső terek 2-3-4 személyes fapadokkal, egyes kocsikban külön fülkés részekkel. A termes részekben nagyobb társaságok is kényelmesen együtt tudnak utazni. A harmadosztályú kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

A vonatban közlekedő harmad osztályú kocsik:
Caü , Cmn
  
   
    
MÁSODOSZTÁLY

A kényelmes, korhűen felújított, zöld színű kárpittal húzott párnás ülésekkel felszerelt hangulatos kialakítású fülkékben igazi élmény az utazás. A fülkék hat- illetve nyolcfős kialakításúak. A másodosztályú nosztalgia kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

A vonatban közlekedő másod osztályú kocsik:
   
 
ELSŐ OSZTÁLY

A másodosztályú fülkéknél nagyobb lábteret biztosító, korhűen felújított, bordó színű kárpittal ellátott párnás ülésekkel felszerelt három- és hatszemélyes fülkékben utazva vendégeink megtapasztalhatják a századforduló gyorsvonatainak exkluzív hangulatát.

Az első osztályú nosztalgia kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

A vonatban közlekedő első osztályú kocsik:
ABa , ABaü , ABak
  
   

  NOSZTALGIA BÜFÉKOCSI
Da 6404

 
Az 1915-ben eredetileg kalauzkocsinak épült büfékocsi a vonat központi találkozási pontja. A sárgaréz borítású pult, a nyersfa padok és asztalok hamisítatlan söntés hangulatot teremtenek és tökéletes helyszínt biztosítanak új barátok  megismerésére. Snackek és italok széles választéka színesíti a büfé kínálatát.
   
Vonatunkra az alábbi részvételi díjak érhetőek el. A részvételi díjak a fel- és leszállási helyektől függetlenül egységesek. Minden jegytípus magában foglalja az ülőhelyfoglalás díját is.

Részvételi díjak
Felnőtt
Gyermek*
 1. osztály (párnás)
11.490 Ft/fő
9.990 Ft/fő
 2. osztály (párnás)
10.490 Ft/fő
8.990 Ft/fő
 2. osztály WR 4252
10.490 Ft/fő
8.990 Ft/fő
 3. osztály (fapados)
8.490 Ft/fő
6.990 Ft/fő
 Fakultatív programok díja (a részvételi díjon felül fizetendők)
A) Kismaros és Királyrét felfedezése
9.490 Ft/fő7.990 Ft/fő
B) Szob felfedezése
7.490 Ft/fő5.990 Ft/fő
C) Zebegényi kulTÚRA
3.490 Ft/fő* Gyermekjegy 4 és 14 éves kor között váltható. 4 éves kor alatt az utazás ingyenes, ülőhelyet azonban nem tudunk biztosítani. Az egyes kocsiosztályok részvételi díjában foglalt szolgáltatások a Fedélzeti szolgáltatások fül alatt találhatóak meg.

FONTOS
A jegyvásárláskor feltüntetett kocsisorrend nem a végleges sorrend. A pontos vonatösszeállításról és egyéb hasznos információkról az utazás hetében irodánk utastájékoztató levelet küld.
Menetrend (tervezet)

Budapest - Szob
 Megálló
 Érkezik
 Indul
 Budapest-Nyugati 08:50
 Dunakeszi-Gyártelep 09:1109:12
 Vác09:4109:42
 Kismaros09:5409:55
 Nagymaros-Visegrád10:0210:03
 Nagymaros10:0610:14
 Zebegény10:2310:24
 Szob10:32
Szob - Budapest
 Megálló
 Érkezik
 Indul
 Szob

17:06
 Zebegény
17:13
17:14
 Nagymaros
17:24
17:25
 Nagymaros-Visegrád
17:28
17:29
 Kismaros
17:38
17:39
 Vác
17:53
18:15
 Dunakeszi-Gyártelep18:5718:58
 Budapest-Nyugati
19:23

Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba - mavrailtours.hu