2024. június 1.

Gőzfelhős kirándulás Gyöngyösre

A jegyértékesítés LEZÁRULT!

 Utazás
 Gőzmozdony vontatású nosztalgia vonattal.
 Típus Egynapos utazás. 1 nap / 0 éjszaka.
 Szállás Szállás nélkül.
 Ellátás Önellátás.
 Program Egyéni vagy szervezett fakultatív program.

2024. június első napján nosztalgiavonat indul Budapest-Nyugati pályaudvarról Gyöngyösre. Gőzmozdony által vontatott, muzeális kocsikból álló szerelvényen, a „boldog békeidők” hangulatában érkezünk a Mátra kapujába, hogy felfedezzük annak szépségét és főbb látványosságait.

Kiváló program minden korosztály számára.

Az elérhető kocsiosztályokról, fedélzeti szolgáltatásokról, egyéni és fakultatív programokról, jegyárakról valamint a menetrendről a fenti lapfülekre kattintva tájékozódhatnak.

Vonatunkra az alábbi részvételi díjak érhetőek el. A részvételi díjak a fel- és leszállási helyektől függetlenül egységesek. Minden jegytípus magában foglalja az ülőhelyfoglalás díját is.

Részvételi díjak
Felnőtt
Gyermek*
 1. osztály (párnás)
13.990 Ft/fő
12.490 Ft/fő
 2. osztály (párnás)
12.490 Ft/fő
10.990 Ft/fő
 3. osztály (fapados)
10.990 Ft/fő
8.990 Ft/fő

Fakultatív programok részvételi díja
Felnőtt
Gyermek Nyugdíjas**
A) Mátra Múzeum
Egyénileg látogatható, a belépőjegyek díja a helyszínen fizetendő.
B) Szent Bertalan Kincstár **
2.500 Ft/fő1.700 Ft/fő
B) Szent Bertalan Kincstár ***
                                 6 év alatt, 70 év felett
0 Ft/fő
C) Torony kilátó
1.400 Ft/fő
D) Gőzmozdonyos utazás a Mátravasúton
- MEGTELT!
5.400 Ft/fő

* Gyermekjegy 4 és 14 éves kor között váltható. 4 éves kor alatt az utazás ingyenes, ülőhelyet azonban nem tudunk biztosítani. Az egyes kocsiosztályok részvételi díjában foglalt szolgáltatások a Fedélzeti szolgáltatások fül alatt találhatóak meg.

** A Szent Bertalan templom Kincstárát a 6 év alattiak és 70 év felettiek ingyen látogathatják. A kiállítás 6-26 év között diák jegy, 26-62 év között felnőtt jegy, 62-70 év között nyugdíjas jegy váltásával lehetséges.

*** A Szent Bertalan templom Kincstárát a 6 év alattiak és 70 év felettiek ingyen látogathatják, de regisztrációs jegy váltása szükséges.

FONTOS
A jegyvásárláskor feltüntetett kocsisorrend nem a végleges sorrend. A pontos vonatösszeállításról és egyéb hasznos információkról az utazás hetében irodánk utastájékoztató levelet küld.

Utunkat reggel Budapest-Nyugati pályaudvaron kezdjük. Érdemes kicsit korábban megérkezni a pályaudvarra, hogy legyen idő még indulás előtt megtekinteni a szuszogó, pöfögő, igazán méltóságteljes gőzmozdonyt. A vonatra felszállási lehetőséget biztosítunk Rákosrendezőn, Újpalota megállóhelyen, Gödöllőn és Hatvanban is.

A vonat fedélzetén hangos utastájékoztató berendezés segítségével ismertetjük a programot. Ez idő alatt kalauzunk megvizsgálja az utazók jegyének érvényességét. Kollégáink igény esetén jó tanácsokkal, információkkal látják el utasainkat. Vonatunk a megállóhelyeken csupán néhány percet tartózkodik, majd folytatja útját a végállomásig, Gyöngyösig.

A vonat közlekedésének ideje alatt a nosztalgia büfékocsi végig nyitva áll vendégeink számára, ahol a kávé, sörök, üdítők mellett szendvics vásárlására is lehetőség lesz.

A programokat úgy állítottuk össze, hogy a Gyöngyösre vonattal érkező utasaink valamennyi programon részt tudjanak venni. A vonat érkezése után csoportként hosztesz vezetésével a Kincstár látogatáson vehetnék részt először, majd a Torony kilátóból nézhetik meg a város panorámáját. Ezután a főtéri pavilonokban kóstolót kaphatnak a Bornapokból, hogy a vonat Budapestre történő visszaindulása előtt még egy kisebb gőzfelhős kirándulásra menjenek a Mátravasút gőzmozdony vontatta kisvonatával Mátrafüredre és vissza.

Programok

Gyöngyös

Az Alföld és a Mátra találkozásánál épült Gyöngyös. 1334-ben, 690 esztendővel ezelőtt emelték városi rangra. A várost több helyen is úgy említik, mint a „Mátra Kapuja”. A város fejlődésében az itt haladó kereskedelmi útvonalak mellett a helyi szőlőtermesztés is fontos szerepet játszott.

 A) Mátra Múzeum megtekintése:
Árak függnek a megtekinteni kívánt kiállítástól, megtekinthetők a múzeum honlapján. Egyénileg a helyszínen fizetendő!

Gyöngyösön a vasútállomástól 10 perc kényelmes sétányi távolságra található, a Kossuth u. 40. sz. alatt a Mátra Múzeum. A Múzeum kiállításai között megtalálható a Természettudományi Pavilon, a Pálmaház, az Orcy-kert és az Orczy-kastély. A kiállítás megtekinthető egyénileg, a belépődíjakról a Mátra Múzeum honlapján tájékozódhatnak.

 B) Szent-Bertalan Kincstár megtekintése
Maximum létszám: 30 fő. Árak megtekinthetők a "Részvételi díjak" fül alatt.

1784-ben Almásy Pál, gyöngyösi nemes, főispán, koronaőr építette ez az épületet, a város egyik legszebb palotáját. Az építést Rábl Károly építőmester kivitelezte barokk stílusban. A Napóleoni háborúk idején őrizték itt a koronát 1806-ban és 1809-ben. A Szent Bertalan templom plébániája 1934-ben vásárolta meg az épületet.Ebben nagy szerepe volt Guba Pál piarista paptanárnak, ő szorgalmazta később, hogy a palotát Szent Koronaháznak nevezzék, amely név napjainkban is megmaradt. 2014-ben készült el a kincstár jelenlegi állapotában. A kiállítótermekben méltó helyet kapnak az egyházi szertartás ötvöstárgyai, miseruhái, nyomdai és egyedi levéltári emlékek.

A kincstárban megtekinthető az országban is szinte egyedülálló könyv-, textil-, és ötvösgyűjtemény.

A kiállítást a 6 év alattiak és 70 év felettiek ingyen látogathatják (de a csoport létszáma miatt ingyenes regisztrációs jegy igénylése szükséges); 6-26 év, valamint a 62-70 év közöttiek kedvezményes jeggyel tekinthetik meg a kiállítást.

A program hossza megközelítőleg 30 perc, melyhez magyar nyelvű tárlatvezetés is tartozik.

 C) Torony kilátó
Maximum létszám: 15 fő. Árak megtekinthetők a "Részvételi díjak" fül alatt.

A Templom torony kilátó 2019. október 15-én nyitotta meg kapuit. A Szent Bertalan templom déli tornyában található 30 méter magasan. Lifttel és 129 lépcsőn keresztül lehet feljutni a toronyba, ahol Gyöngyös csodálatos látképe tárul a látogatók elé. A lift esetleges javítás, vagy karbantartás miatt lehet üzemszüneti állapotban. Ebben az időszakban a torony kilátó a lépcsők használatával továbbra is elérhető. A Szent Bertalan torony kilátót minden látogató kizárólag saját felelősségére látogathatja! A látogató köteles betartani a kihelyezett írásbeli utasításokat, illetve a Szent Bertalan Látogatóközpont munkatársainak biztonsági utasításait.A látogató a Szent Bertalan templom torony kilátó látogatásáról személyes fizikai állóképességét és egészségi állapotát felmérve dönt, figyelemmel arra, hogy a kilátó tornyáig 129 lépcsőfokon lehet feljutni.

Felügyelet alá tartozó kiskorú, (8 éves korig) illetve gondozásra szoruló személy a Torony kilátót csak felnőtt kísérővel együtt látogathatja!

Ez a program a csoport létszámától és az érdeklődéstől függően kb. 30 perc.

 D) Gőzfelhős utazás a Mátravasúton - MEGTELT!
Maximum teljes létszám: 60 fő. Árak megtekinthetők a "Részvételi díjak" fül alatt.

Erre az alkalomra a Mátravasút keskenynyomközű gőzmozdonya is befűtésre kerül, hogy az utazásra jelentkezőkkel egy feledhetetlen utazást tegyen Gyöngyösről indulva Mátrafüredig, majd a mozdony körüljárása után visszatérjen Gyöngyösre.

Tervezett indulás Gyöngyösről: 15:30 Tervezett visszaérkezés Gyöngyösre: 16:45
A vonat befogadóképessége: 60 fő

 FONTOS

 Kérjük, hogy az egyéni programok esetében minden esetben tájékozódjanak a meglátogatni kívánt múzeumok, kilátók, felvonók és egyéb látványosságok aktuális nyitva tartásáról és díjairól azok weboldalain. Kérjük, hogy a kirándulás előtt tekintsék meg a választott leszállási hely várható időjárását és annak megfelelő öltözettel készüljenek. Ehhez a www.met.hu internetes oldalt javasoljuk. Kérjük, hogy minden esetben legalább 15 perccel a vonatindulás előtt érkezzenek vissza a vasútállomásra. Vonatunk menetrendje utaskésés miatt nem változtatható.

 


 

Menetrend (tervezet)

Budapest-Nyugati pályaudvar - Gyöngyös

 Megálló
 Érkezik
 Indul
 Budapest-Nyugati 07:55
 Rákosrendező 07:5908:01
 Újpalota mh.
08:0808:10
 Gödöllő09:0809:10
 Hatvan09:4610:26
 Gyöngyös11:04
Gyöngyös - Budapest-Nyugati pu.

 Megálló
 Érkezik
 Indul
 Gyöngyös 17:16
 Hatvan18:21
18:26
 Gödöllő
19:30 19:49
 Újpalota mh.
21:00 21:02
 Rákosrendező21:10 21:12
 Budapest-Nyugati pu.
21:18
Gőzfelhős kirándulás Gyöngyösre - mavrailtours.hu