2023. március 11.

150 éves a Hatvan - Szolnok vasútvonal

Erre az utazásra minden jegy elkelt!
 Utazás
 Gőzmozdony vontatású nosztalgia vonattal.
 Típus Egynapos utazás. 1 nap / 0 éjszaka.
 Szállás Szállás nélkül.
 Ellátás Önellátás.
 Program Egyéni program.2023 márciusában lesz 150 éve, hogy átadták a  Hatvan–Szolnok vasútvonalat, mely jelenleg a MÁV 82-es számú villamosított, 68 km hosszú vasútvonala. Hatvan és Újszász között egyvágányú, Újszász és Szolnok között kétvágányú vasútvonal. Szolnok és Újszász között közös nyomvonalon halad a 120a számú Budapest–Újszász–Szolnok vasútvonallal.

A Hatvan Szolnok vasúti vonal átadásakor 1873. március 10-én összesen négy megállóhely volt, így Monostor, Jászberény, Tápiógyörgye-Boldogháza és Újszász. A Hatvan és Szolnok közötti utat 2 óra és 54 perc alatt tette meg a vonat.  

Ennek az idén kerek évfordulónak az alkalmából gőzfelhős nosztalgiavonatot indít a MÁV Rail Tours Kft. a vonal bejárására, melynek során Hatvanban, Jászberényben és Szolnokon ünnepélyes fogadtatása lesz a szerelvénynek, koszorúzásokkal, megemlékezésekkel a pályaudvarokon. 

Az ünnepségekkel kapcsolatos részletekről a fenti program lapfülre kattintva tájékozódhatnak..

(nagyításhoz kattintson a képre)

Utazzon velünk Budapestről Hatvanba, majd a Hatvan - Szolnok szakaszon és Szolnokról Budapestre is hazafelé a nap végén az ünnepségsorozathoz kapcsolódó utazásokon, külön részvételi jegyekkel.
A menetjegyet minden szakaszra külön kell megvásárolni!

Azon utasainkat akik mindhárom vasúti szakaszra megvásárolják részvételi jegyüket + 2 extra törzsutas pecséttel ajándékozzuk meg. Bővebb információ a részvételi díjak fül alatt olvasható.

Kiváló program minden korosztály számára.

Az elérhető kocsiosztályokról, fedélzeti szolgáltatásokról, egyéni programokról, jegyárakról valamint a menetrendről a fenti lapfülekre kattintva tájékozódhatnak.


Budapestről a késő délelőtti órákban érkezik meg Hatvanba a nosztalgia szerelvény, mely a Hatvan-Szolnok pályaszakasz 150 éves évfordulójára rendezett ünnepségre gördül be a hatvani állomásra.
Az ünneplést követően indul tovább a 424 009 - es gőzmozdony vontatta különvonat Jászberénybe, ahol szintén ünnepélyes fogadást szerveznek érkezésére, majd onnan indul tovább Szolnokra, ahova kora délután érkezik. A szolnoki állomáson a koszorúzást követően a nosztalgia vonattal utazók megtekinthetik a vasútállomás utascsarnokában a Szolnoki Vasúti Almárium állandó kiállítását és a korábbi emeleti Utasellátó étteremben működő Almárium Látogatóközpontban bemutatott korhű vasúti élettereket

Részletes programok:

Hatvan vasútállomás:
 • 09:00 – 16:00 – „Hatvan és a Hatvan – Szolnok vasútvonal vasúttörténetének emlékei” c. időszaki vasúttörténeti kiállítás a Nagycsarnok várótermeiben
 • 09:40 – MÁV Rail Tours ünnepi nosztalgia különvonat ünnepélyes fogadása a hatvani vasútállomás 2. vágányánál.
Ünnepi kórus köszönti a különvonatot és az utasokat
 • 10:00 – Hatvan – Szolnok vasútvonal 150 éves fennállása előtt tisztelgő ünnepség a Nagycsarnokban
              Ünnepi beszédet mond:
              Horváth Richárd polgármester
              Dr. Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója
              Ünnepi verset mond: Karácsony Jánosné
              Ünnepi műsor: A Hatvani Vasutas Hagyományőrző Énekkar előadásában.
 • 10:30 – Jubileumi emléktábla avatása és koszorúzása a Nagycsarnokban.
 • 11:00 – Vendégek felszállása a különvonatra (kizárólag előre megváltott nosztalgia jeggyel)
 • 11:15 – Ünnepi különvonat indulása Jászberénybe az ünnepi kórus előadása kíséretében
 
Jászberény:
 • 11:00 – 13:00 – Kisgyermekeknek kézműves foglalkozás a Hamza Múzeum munkatársainak közreműködésével és a Jász Múzeum kiadványainak bemutatása a vasútállomás várótermében
 • 11:53 – MÁV Rail Tours ünnepi nosztalgia különvonat fogadása a zöld girlandokkal feldíszített jászberényi vasútállomás 3. vágányánál
Fogadózenét játszik a Palotásy János Zeneiskola Fúvószenekara
A vendégeket a város polgármestere, a Jászság országgyűlési képviselője fogadja, ezen kívül jász viseletbe öltözött hagyományőrzők és cserkészek
 • 12:00 – Hatvan – Szolnok vasútvonal 150 éves fennállása előtt tisztelgő ünnepség az állomás épület előtt az 1. vágánynál
              Ünnepi beszédet mond:
              Budai Lóránt polgármester
              Pócs János országgyűlési képviselő
              Dr. Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója
 • 12:20 – Jubileumi emléktábla avatása és koszorúzása az állomás épület 1. vágány felöli falán
 • 12:25 – Ünnepi könyv bemutató.
Szikszai Mihály-Csajka Gizella-Sándor Antal: „Jászföldön haladva, jászpénzen épült.” Vasutak a Jászságban című könyvének ajánlása.
Ajánlót mond: Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója
 • 12:30 – 12:35 – A Jász Banda előadása
 • 12:45 – Vendégek felszállása a különvonatra (kizárólag előre megváltott nosztalgia jeggyel)
 • 12:53 – Ünnepi különvonat indulása Szolnokra a Palotásy János Zeneiskola Fúvószenekarának hangjaira
 
Szolnok vasútállomás:
 • 10:00 – 17:00 – „150 éves a Hatvan – Szolnok vasútvonal” jubileum alkalmából Szolnokon a Jubileum téren díjmentesen látogatható állandó kiállítások:
Szolnoki Vasúti Almárium Látogató Központ (Vasútállomás emeleti korábbi Utasellátó éttermében)
"Légoltalomtól a katasztrófavédelemig" – Vasúti polgári védelmi kiállítás (VOKE Csomóponti Művelődési Központ mellett a BGA bunkerben)
VOKE Szolnoki Vasútmodellező Klub kiállítása (VOKE Csomóponti Művelődési Központban)
 • 13:47 – MÁV Rail Tours ünnepi nosztalgia különvonat köszöntése a szolnoki vasútállomás 1. vágányánál (a kiállított 424  „Bivaly” gőzmozdonynál)
MH Légierő Zenekar Szolnok és  a MÁV Férfikórus Szolnok ünnepi műsorával
 • 14:00 – Hatvan – Szolnok vasútvonal 150 éves fennállása előtt tisztelgő ünnepség a kiállított 424  „Bivaly” gőzmozdonynál
               Ünnepi beszédet mond:
               Szalay Ferenc polgármester
               Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő
               Dr. Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója
               MH Légierő Zenekar Szolnok és  a MÁV Férfikórus Szolnok ünnepi műsora
 • 14:30 – Jubileumi emléktábla koszorúzása a Czigler irodaház 1. vágány felöli falán
 • 16:30 – Vendégek felszállása a különvonatra (kizárólag előre megváltott nosztalgia jeggyel)
 • 16:42 – Ünnepi különvonat indulása Budapest-Nyugatiba

FONTOS

Kérjük, hogy az egyéni programok esetében minden esetben tájékozódjanak a meglátogatni kívánt múzeumok, kilátók, felvonók és egyéb látványosságok aktuális nyitva tartásáról és díjairól azok weboldalain. Kérjük, hogy a kirándulás előtt tekintsék meg a választott leszállási hely várható időjárását és annak megfelelő öltözettel készüljenek. Ehhez a www.met.hu internetes oldalt javasoljuk. Kérjük, hogy minden esetben legalább 15 perccel a vonatindulás előtt érkezzenek vissza a vasútállomásra. Vonatunk menetrendje utaskésés miatt nem változtatható.  
 
HARMADOSZTÁLY

Fapados kiránduló kocsik, hamisítatlan század eleji hangulattal. A fapados osztályra érvényes jegyek magukban foglalják az ülőhelybiztosítást.  Tágas belső terek 2-3-4 személyes fapadokkal, egyes kocsikban külön fülkés részekkel. A termes részekben nagyobb társaságok is kényelmesen együtt tudnak utazni. A harmadosztályú kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

A vonatban közlekedő harmad osztályú kocsik:
Caü , Cmn
  
   
    
MÁSODOSZTÁLY

A kényelmes, korhűen felújított, zöld színű kárpittal húzott párnás ülésekkel felszerelt hangulatos kialakítású fülkékben igazi élmény az utazás. A fülkék hat- illetve nyolcfős kialakításúak. A másodosztályú nosztalgia kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

A vonatban közlekedő másod osztályú kocsik:
   
 
ELSŐ OSZTÁLY

A másodosztályú fülkéknél nagyobb lábteret biztosító, korhűen felújított, bordó színű kárpittal ellátott párnás ülésekkel felszerelt három- és hatszemélyes fülkékben utazva vendégeink megtapasztalhatják a századforduló gyorsvonatainak exkluzív hangulatát.

Az első osztályú nosztalgia kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

A vonatban közlekedő első osztályú kocsik:
ABa , ABaü , ABak
  
   

  NOSZTALGIA BÜFÉKOCSI
Da 6404

 
Az 1915-ben eredetileg kalauzkocsinak épült büfékocsi a vonat központi találkozási pontja. A sárgaréz borítású pult, a nyersfa padok és asztalok hamisítatlan söntés hangulatot teremtenek és tökéletes helyszínt biztosítanak új barátok  megismerésére. Snackek és italok széles választéka színesíti a büfé kínálatát.
   
Vonatunkra az alábbi részvételi díjak érhetőek el. A részvételi díjak a fel- és leszállási helyektől függetlenül egységesek. Minden jegytípus magában foglalja az ülőhelyfoglalás díját is.

A részvételi díjak kizárólag Hatvan - Szolnok szakaszra érvényesek!

 Részvételi díjak
 Felnőtt
 Gyermek*
 1. osztály (párnás)
7.490 Ft/fő6.490 Ft/fő
 2. osztály (párnás)
6.490 Ft/fő5.490 Ft/fő
 3. osztály (fapados)
5.490 Ft/fő4.490 Ft/fő

* Gyermekjegy 4 és 14 éves kor között váltható. 4 éves kor alatt az utazás ingyenes, ülőhelyet azonban nem tudunk biztosítani. Az egyes kocsiosztályok részvételi díjában foglalt szolgáltatások a Fedélzeti szolgáltatások fül alatt találhatóak meg.

FONTOS
A jegyvásárláskor feltüntetett kocsisorrend nem a végleges sorrend. A pontos vonatösszeállításról és egyéb hasznos információkról az utazás hetében irodánk utastájékoztató levelet küld.


Vásárolja meg ezen a napon közlekedő, mindhárom utazásunkra a részvételi jegyét és mi megajándékozzuk az utazásokra szóló pecséteken kívül + 2 extra törzsutas pecséttel, így akár már a következő utazására kedvezményesen veheti meg a részvételi jegyét. A pecsétekhez szüksége Rail Club passportot megvásárolhatja a vonat közlekedésének ideje alatt. 

Menetrend

Hatvan - Szolnok
 Megálló
 Érkezik
 Indul
 Hatvan
11:15
 Jászberény11:53
12:53
 Szolnok13:47
Törzsutasaink az alábbi utazásokat választották...
2023
« előző év következő év »
Február
14. Valentin-napi Gyertyafény Expressz 25. Semmering Expressz
Március
11. Ünnepi különvonat Budapestről Hatvanba 11. 150 éves a Hatvan - Szolnok vasútvonal 11. Gőzfelhős utazás Szolnokról Budapestre 25. PIVO Expressz
Április
09. Gőzfelhős Húsvét Gödöllőn 09. Gőzfelhős pendli Gödöllő és Hatvan között 15. Kulisszatitkok: Az Istvántelki Gőzösműhely 22. Kulisszatitkok: Ferencvárosi pályaudvar
Május
27. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba 27. dm Gyermeknap a Vasúttörténeti Parkban 27. Gyermeknapi különvonat SZ0955 27. Gyermeknapi különvonat SZ1100 27. Gyermeknapi különvonat SZ1155 27. Gyermeknapi különvonat SZ1300 27. Gyermeknapi különvonat SZ1355 27. Gyermeknapi különvonat SZ1610 28. Gyermeknapi különvonat V0955 28. Gyermeknapi különvonat V1100 28. Gyermeknapi különvonat V1155 28. Gyermeknapi különvonat V1300 28. Gyermeknapi különvonat V1355 28. Gyermeknapi különvonat V1610
Június
03. Kulisszatitkok: Az Istvántelki Gőzösműhely 10. Kulisszatitkok: Ferencvárosi pályaudvar 17. Szentivánéji Álom Expressz
Július
08. NOHAB évfordulós vonatozás 09. NOHAB évfordulós vonatozás 29. Gőzfelhős kirándulás Kecskemétre 29. Gőzfelhős pendli Kecskemét és Kiskunfélegyháza között
Augusztus
05. Semmering Expressz 05. Kulisszatitkok: Az Istvántelki Gőzösműhely 26. Látogatás ABbmottal a Ferencvárosi pályaudvaron
Szeptember
02. Gőzfelhős kirándulás Szolnokra 23. Kulisszatitkok: Az Istvántelki Gőzösműhely 30. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba
Október
21. Gőzfelhős kirándulás Székesfehérvárra
November
11. Márton-napi Gyertyafény Expressz
December
02. Mikulás Expressz délelőtt 02. Mikulás Expressz délután 03. Csillagtúra 2023 09. Advent Expressz Nagyváradra 16. Advent Expressz Kassára
150 éves a Hatvan - Szolnok vasútvonal - mavrailtours.hu