2021. október 23.

Gőzfelhős kirándulás Esztergomba

Erre az utazásra minden jegy elkelt!


 Utazás
 Gőzmozdony vontatású nosztalgia vonattal.
 Típus Egynapos utazás. 1 nap / 0 éjszaka.
 Szállás Szállás nélkül.
 Ellátás Önellátás.
 Program Egyéni vagy szervezett fakultatív program.

Esztergom városát joggal tisztelhetjük Magyarország bölcsőjeként. Ezeréves történelmével és látnivalók hadával hívogat bennünket. Bármerről is érkezzünk ide, minden bizonnyal megállásra késztet a látvány, melyet Babits is megénekelt:
„Kertem az egész táj, hol óriási csiga kétszarvú dómjával a bölcs bazilika."
Kiváló program minden korosztály számára.

Az elérhető kocsiosztályokról, fedélzeti szolgáltatásokról, egyéni és fakultatív programokról, jegyárakról valamint a menetrendről a fenti lapfülekre kattintva tájékozódhatnak.


Utunkat reggel Budapest-Nyugati pályaudvaron kezdjük. Érdemes kicsit korábban megérkezni a pályaudvarra, hogy legyen idő még indulás előtt megtekinteni a szuszogó, pöfögő, igazán méltóságteljes gőzmozdonyt.
A vonat fedélzetén hangos utastájékoztató berendezés segítségével ismertetjük a programot, idegenvezetőnk pedig bemutatja úti céljaink történetét. Ez idő alatt korhű ruhás kalauzunk megvizsgálja az utazók jegyének érvényességét. Kollégáink igény esetén térképpel és jó tanácsokkal látják el utasainkat. Vonatunk Esztergomig közlekedik. A vonat közlekedésének ideje alatt a nosztalgia büfékocsi végig nyitva áll vendégeink számára.
Az esztergomi tartózkodás ideje alatt kérjük, hogy csomagjaikat ne hagyják a vonaton.

Programok Esztergomban
A) Esztergom felfedezése gumikerekű kisvonattal: 4.990 Ft/fő
(minimum létszám: 40 fő, 4 éves kor alatt ingyenes)

Az Esztergomi Városnéző Kisvonat 2005 májusától szolgálja ki a városba látogató turistákat. Vonataik megjelenésükben eltérnek a többi dottótól: tágasabbak, piros-fekete színük pedig a régi gőzmozdonyok és kocsik látványvilágát idézik. A felszerelt esővédő ponyva zordabb időben is lehetővé teszi  a kellemes utazást.
A különvonat érkezését követően a vasútállomás elől induló, valamint a városnézés végén a Bazilikához érkező, kb. 40 perces kör alatt GPS alapú, gépi idegenvezetés - magyar, angol, német, szlovák nyelven - mutatja be a nevezetességeket, mely egyben mesél a település múltjáról és jelenéről is.
A városnézést követően szabadidő a városban. A programra befizető vendégek a nap végén a Bazilikától a kisvonattal utaznak vissza az állomásra a különvonat indulásához.
Látnivalók Esztergomban
Esztergomi Bazilika

Magyarország legnagyobb egyházi épülete, melynek belseje rejti a XVI. században épült Bakócz-kápolnát. Igazi klasszicista építmény, mely a magyar katolikus egyház legfőbb központja.

Esztergomi vár

Az esztergomi belváros ad helyet az egykori királyi székhelynek. Ezt a várat védve halt hősi halált Balassi Bálint.
Szent Anna Plébánia

Kerektemplomnak is nevezik a helyiek. Alaprajza teljesen kör alakú, és az épület ezüstből készült makettje is megtekinthető.
Mária Valéria híd

Azt mondják, hogy Esztergom Párkányból nézve a legszebb, de 50 évig kellett várni, hogy a hídon átsétálva ezt meg tudjuk tenni. Sokáig Csonka híd volt a neve, felújítása után, 2001-ben kapta vissza a Mária Valéria nevet.

Keresztény Múzeum

Magyarország legnagyobb egyházi gyűjteménye. Különösen érdekes az Erdélyi Zsuzsanna által életre hívott kiállítás, amely a népi vallásosság tárgyi emlékeit gyűjtötte össze.
Esztergomi dzsámi

Nemcsak az épület tarthat számot az érdeklődésre, hanem a város török kori történetét is bemutatja. Időszakos kiállításokat és különböző előadásokat is tartanak az egykori imatérben.
FONTOS

Kérjük, hogy az egyéni programok esetében minden esetben tájékozódjanak a meglátogatni kívánt múzeumok, kilátók, felvonók és egyéb látványosságok aktuális nyitva tartásáról és díjairól azok weboldalain. Kérjük, hogy a kirándulás előtt tekintsék meg a választott leszállási hely várható időjárását és annak megfelelő öltözettel készüljenek. Ehhez a www.met.hu internetes oldalt javasoljuk. Kérjük, hogy minden esetben legalább 15 perccel a vonatindulás előtt érkezzenek vissza a vasútállomásra. Vonatunk menetrendje utaskésés miatt nem változtatható.
A látnivalókról szóló ízelítőket az Magyar Turisztikai Ügynökség Bakancslista Budapest és Környéke című kiadványából közöltük.   WR 4252

A nagy érdeklődésre való tekintettel a vonatba besorozásra kerül - ülőhelyes kocsiként - a WR 4252 Piano kocsi is. A kocsiba érvényes jegyek magukban foglalják az ülőhelybiztosítást valamint az üdvözlő- és búcsúajándékot. A kocsiban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.
   
 
HARMADOSZTÁLY

Fapados kiránduló kocsik, hamisítatlan század eleji hangulattal. A fapados osztályra érvényes jegyek magukban foglalják az ülőhelybiztosítást valamint az üdvözlő- és búcsúajándékot. Tágas belső terek 2-3-4 személyes fapadokkal, egyes kocsikban külön fülkés részekkel. A termes részekben nagyobb társaságok is kényelmesen együtt tudnak utazni. A harmadosztályú kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

  
   
    
MÁSODOSZTÁLY

A kényelmes, korhűen felújított, zöld színű kárpittal húzott párnás ülésekkel felszerelt hangulatos kialakítású fülkékben igazi élmény az utazás. A fülkék hat- illetve nyolcfős kialakításúak. A másodosztályú nosztalgia kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.
   
 
ELSŐ OSZTÁLY

A másodosztályú fülkéknél nagyobb lábteret biztosító, korhűen felújított, bordó színű kárpittal ellátott párnás ülésekkel felszerelt három- és hatszemélyes fülkékben utazva vendégeink megtapasztalhatják a századforduló gyorsvonatainak exkluzív hangulatát.

Az első osztályú nosztalgia kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.
  
   
  NOSZTALGIA BÜFÉKOCSI

 
Az 1915-ben eredetileg kalauzkocsinak épült büfékocsi a vonat központi találkozási pontja. A sárgaréz borítású pult, a nyersfa padok és asztalok hamisítatlan söntés hangulatot teremtenek és tökéletes helyszínt biztosítanak új barátok  megismerésére. Snackek és italok széles választéka színesíti a büfé kínálatát.
   
Vonatunkra az alábbi részvételi díjak érhetőek el. A részvételi díjak a fel- és leszállási helyektől függetlenül egységesek. Minden jegytípus magában foglalja az ülőhelyfoglalás díját is.

 Részvételi díjak
 Felnőtt 
 Gyermek*
 1. osztály (párnás)
9.990 Ft/fő8.990 Ft/fő
 2. osztály (párnás) és WR4252
8.990 Ft/fő7.990 Ft/fő
 3. osztály (fapados)
6.990 Ft/fő5.990 Ft/fő
 Fakultatív programok díja (a részvételi díjon felül fizetendők)
 Esztergom felfedezése
4.990 Ft/fő

* Gyermekjegy 4 és 14 éves kor között váltható. 4 éves kor alatt az utazás ingyenes, ülőhelyet azonban nem tudunk biztosítani. Az egyes kocsiosztályok részvételi díjában foglalt szolgáltatások a Fedélzeti szolgáltatások fül alatt találhatóak meg.

Menetrend

Budapest - Esztergom
 Megálló
 Érkezik
 Indul
 Budapest-Nyugati 08:25
 Angyalföld08:4108:42
 Újpest08:4508:46
 Aquincum08:50
08:51
 Óbuda08:5309:01
 Esztergom11:13
Esztergom - Budapest
 Megálló
 Érkezik
 Indul
 Esztergom

17:05
 Óbuda
18:09
18:40
 Aquincum
18:42
18:43
 Újpest
18:47
18:50
 Angyalföld
18:52
19:04
 Budapest-Nyugati
19:18

2021
« előző év következő év »
Június
05. Kulisszatitkok: Ferencváros pályaudvar 12. Gőzfelhős különvonat Jászberénybe 12. Kulisszatitkok: Az Istvántelki Gőzösműhely 12. Gőzfelhős pendli Jászberény és Hatvan között 19. Strandidő Expressz 19. Kulisszatitkok: Magyar Vasúttörténeti Park 19. Kulisszatitkok: Szeged Nagyállomás és a Rendezőpályaudvar 27. Kulisszatitkok: A Kincsem Park
Július
03. Strandidő Expressz 17. Különvonattal a Járműparádéra 17. Strandidő Expressz 17. Kulisszatitkok: Az Istvántelki Gőzösműhely 17. Nohabos Csillagtúra Budapesten 17. 175 éves a magyar vasút 17. Kulisszatitkok: Szeged Nagyállomás és a Vasúttörténeti Alapítvány múzeuma 24. Semmering Expressz 31. Strandidő Expressz
Augusztus
01. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba 11. Kulisszatitkok - Székesfehérvári Járműjavító 14. Strandidő Expressz 14. Kulisszatitkok: Szeged Nagyállomás és a Rendezőpályaudvar 20. Szent István-napi Gyertyafény Expressz 24. Kulisszatitkok - Székesfehérvári Járműjavító
Szeptember
04. Gőzfelhős kirándulás Szolnokra 18. Gőzfelhős nosztalgia utazás Békéscsabára 18. Gőzfelhős nosztalgia utazás Békéscsabáról Szegedre 19. Gőzfelhős pendli Szeged és Hódmezővásárhely között 19. Gőzfelhős nosztalgia utazás Szegedről Budapestre 25. Semmering Expressz 25. Kulisszatitkok: Ferencváros pályaudvar 28. Kulisszatitkok - Székesfehérvári Járműjavító
Október
02. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba 09. Moravia Expressz 09. Kulisszatitkok: Az Istvántelki Gőzösműhely 16. Kulisszatitkok: Ferencváros pályaudvar 23. Gőzfelhős kirándulás Esztergomba 23. Gőzfelhős pendli Esztergom és Nyergesújfalu között
November
11. Márton-napi Gyertyafény Expressz 27. Napfény Advent Expressz
December
04. Körös Advent Expressz 05. Gőzfelhős Mikulás különvonat DÉLELŐTT 05. Gőzfelhős Mikulás különvonat DÉLUTÁN 12. Gőzfelhős kirándulás Győrbe 18. Advent Expressz
Gőzfelhős kirándulás Esztergomba - mavrailtours.hu