2022. szeptember 10.

Cicege Expressz

Erre az utazásra a jelentkezést lezártuk!

 Utazás
 Nohab vontatású nosztalgia vonattal.
 Típus Egynapos utazás. 1 nap / 0 éjszaka.
 Szállás Szállás nélkül.
 Ellátás Önellátás.
 Program Egyéni vagy szervezett fakultatív program.
A Bakony és a Kisalföld találkozásánál fekvő Pápa Magyarország egyik legszebb barokk kisvárosa. Első írásos emléke 1061-ből származik. Letelepedett itt a ferences majd a pálos rend, a késői középkorban  pedig protestantizmus legjelentősebb központja. Tizenhárom temploma miatt a templomok városának is nevezik.

Ezen a hétvégén rendezik meg a városban a Pápai Csülök-, Cicege és Borfesztivált. Az ország különböző borvidékeiről származó finomabbnál finomabb borokat, mellé pedig ízletes csülök ételeket és cicegét kóstolhatnak az Esterházy-kastély udvarára látogatók. Utóbbi, a minden tájegységen másnéven ismert tócsni. A finom falatok mellett a jazz, a swing, a könnyűzene képviselői garantálják a páratlan zenei élményt a délutáni órákban.


Kiváló program minden korosztály számára.

Az elérhető kocsiosztályokról, fedélzeti szolgáltatásokról, egyéni és fakultatív programokról, jegyárakról valamint a menetrendről a fenti lapfülekre kattintva tájékozódhatnak.


Utunkat reggel Budapest-Nyugati pályaudvaron kezdjük. Érdemes kicsit korábban megérkezni a pályaudvarra, hogy legyen idő még indulás előtt megtekinteni hazánk legkedveltebb dízelmozdonyát, a Nohabot.
A vonat fedélzetén hangos utastájékoztató berendezés segítségével ismertetjük a programot, idegenvezetőnk pedig bemutatja úti céljaink történetét. Ez idő alatt kalauzunk megvizsgálja az utazók jegyének érvényességét. Kollégáink igény esetén térképpel és jó tanácsokkal látják el utasainkat.
A vonat közlekedésének ideje alatt a nosztalgia étkezőkocsi és a nosztalgia büfékocsi végig nyitva áll vendégeink számára.

Fakultatív programok

A)    Jelentkezés lezárva! - Pápa felfedezése gumikerekű kisvasúttal – 2.590 Ft/fő
(Időtartam: kb. 40 perc, minimum létszám: 30 fő)

A gumikerekű kisvasút a pápai vasútállomásról indul. A városnéző kisvonat Pápán egy szeptemberi délután csodás programja lehet.  Foglaljon helyet a régi idők szerelvényeit idéző padokon a nyitott kocsik valamelyikében és indulhat a kirándulás! A városnéző kisvonat körbejárja Pápa legszebb részeit, nem hagyja ki a hely legfőbb nevezetességeit. Az út során nem kell sétával fárasztania magát, csak kényelmesen dőljön hátra és nézelődjön és élje meg a pillanatot! Időtartama: kb. 40 perc, a kisvonat az Eszterházy kastélyig közlekedik. A kisvasutazást követően szabadprogram áll a vendégeink rendelkezésére, visszaérkezés a vasútállomásra egyénileg, gyalogosan.
B)    Jelentkezés lezárva! - Séta a Kékfestő Múzeumig: Kékfestés története és technikája, idegenvezetéssel – 4.590 Ft/fő
(Kb. 2 km séta; a múzeumi tárlatvezetés ideje kb. 45 perc. Minimum létszám: 20 fő. Múzeumbelépővel és audio-guide készülékkel.) 
A pápai vasútállomástól rövid sétát teszünk a Kékfestő Múzeumig. Magyarország egyetlen kékfestő múzeuma és az európai szinten egyedülálló ipartörténeti emléke bemutatja a kékfestés teljes munkafázisát. Megismerkedhetnek a bonyolult eljárás titkaival és megtudhatják, hogy egyáltalán nem kihalt, hanem ma is virágzó mesterségről van szó. A tárlatvezetés ideje: kb. 45 perc. Ezt követően szabad program következik a vonat visszaindulásáig.
C) Jelentkezés lezárva! - Eszterházy-kastély: Élő kastély - tárlatvezetés a barokk főúri enteriőr terekben – 2.590 Ft/fő
(Időtartam: kb. 45 perc, minimum létszám: 20 fő, kastélybelépővel)

A pápai vasútállomástól rövid sétát teszünk a pápai Eszterházy kastélyig. A pápai Csülök, Cicege és Borfesztivál rendezvény fő helyszíne az Esterházy-kastély udvara. A tárlatvezetésen a látogatók bepillantást nyerhetnek a barokk főúri élet hétköznapjaiba és a megelevenedett múlt különleges élményében részesülhetnek. Időutazásra hívjuk, hogy közösen idézzük meg az egykor itt élt grófok és grófnők világát! A főúri enteriőr terek mellett a vezetés része a város történetéről szóló film és a kastély kápolnájának megtekintése is. A tárlatvezetés időtartama kb. 45 perc. Ezt követően szabad program következik a vonat visszaindulásáig.
További program lehetőségek, látnivalók Pápán

Pannonia Reformata Múzeum: „Élő Templom + Múzeum”
Hajlék az örökkévalóságban nevet viselő interaktív kiállítás. Az Ótemplom a türelmi rendeletnek megfelelően épült, melynek jegyeit máig megtartotta. Nem csak szakrálisan működik, a karzatán található a kiállítás (kb. 50 perc)
Hóri Titkai állandó kiállítás
Az óegyiptomi koporsó és múmia egy különleges, világviszonylatban is kuriózumnak számító látnivaló. Hasonló, egyedi ikonográfiával díszített egyiptomi szarkofág a Vatikáni Múzeumban, berlini, illetve koppenhágai gyűjteményekben látható.
Petőfi és Jókai nyomában
Kollégium történet Petőfi és Jókai kiállítás. „Munkában az egykori Főiskolai Nyomda sajtógépe”. Bepillantás a régi nyomdászok életébe, nyomtatási lehetőség az eredeti sajtógépen. (min. 10 fő saját Nemzeti dal nyomtatás esetén)
Nagytemplom
A Fő téren álló, 1774 és 1786 között Fellner Jakab tervei szerint épült Nagytemplom a város ékköve. A mennyezetet Franz Anton Maulbertsch freskói díszítik.
Fehér templom
1744-ben építették a pálosok, később a bencések otthonául szolgált.
Pápai Csülök-, Cicege és Borfesztivál
Az ország különböző borvidékeiről származó finomabbnál finomabb borokat, mellé pedig ízletes csülök ételeket és cicegét kóstolhatnak az Esterházy-kastély udvarára látogatók. Utóbbi, a minden tájegységen másnéven ismert tócsni. A finom falatok mellett a jazz, a swing, a könnyűzene képviselői garantálják a páratlan zenei élményt a délutáni órákban.
FONTOS

Kérjük, hogy az egyéni programok esetében minden esetben tájékozódjanak a meglátogatni kívánt múzeumok, templomok és egyéb látványosságok aktuális nyitva tartásáról és díjairól azok weboldalain. Kérjük, hogy a kirándulás előtt tekintsék meg a várható időjárást és annak megfelelő öltözettel készüljenek. Ehhez a www.met.hu internetes oldalt javasoljuk. Kérjük, hogy minden esetben legalább 15 perccel a vonatindulás előtt érkezzenek vissza a vasútállomásra. Vonatunk menetrendje utaskésés miatt nem változtatható.
  
 
HARMADOSZTÁLY

Fapados kiránduló kocsik, hamisítatlan század eleji hangulattal. A fapados osztályra érvényes jegyek magukban foglalják az ülőhelybiztosítást valamint az üdvözlő- és búcsúajándékot. Tágas belső terek 2-3-4 személyes fapadokkal, egyes kocsikban külön fülkés részekkel. A termes részekben nagyobb társaságok is kényelmesen együtt tudnak utazni. A harmadosztályú kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

A vonatban közlekedő harmad osztályú kocsik:
Caü , Cmn
  
   
    
MÁSODOSZTÁLY

A kényelmes, korhűen felújított, zöld színű kárpittal húzott párnás ülésekkel felszerelt hangulatos kialakítású fülkékben igazi élmény az utazás. A fülkék hat- illetve nyolcfős kialakításúak. A másodosztályú nosztalgia kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

A vonatban közlekedő másod osztályú kocsik:
   
 
ELSŐ OSZTÁLY

A másodosztályú fülkéknél nagyobb lábteret biztosító, korhűen felújított, bordó színű kárpittal ellátott párnás ülésekkel felszerelt három- és hatszemélyes fülkékben utazva vendégeink megtapasztalhatják a századforduló gyorsvonatainak exkluzív hangulatát.

Az első osztályú nosztalgia kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

A vonatban közlekedő első osztályú kocsik:
ABa , ABaü , ABak
  
   

  NOSZTALGIA BÜFÉKOCSI
Da 6404

 
Az 1915-ben eredetileg kalauzkocsinak épült büfékocsi a vonat központi találkozási pontja. A sárgaréz borítású pult, a nyersfa padok és asztalok hamisítatlan söntés hangulatot teremtenek és tökéletes helyszínt biztosítanak új barátok  megismerésére. Snackek és italok széles választéka színesíti a büfé kínálatát.
   
NOSZTALGIA ÉTKEZŐKOCSI
 WR 4252

A vonat 1916-ban készült elegáns, mégis meghitt atmoszférájú étkezőkocsija az utazás teljes ideje alatt a vendégek rendelkezésére áll a napszaknak megfelelő ételsorral. Csak foglaljon helyet, és adja át magát az étkezőkocsi egyedülálló hangulatának. A csábító ételeket minőségi alapanyagokból készíti el séfünk. A kínálatban vegetáriánus ételek is megtalálhatóak.

  
Vonatunkra az alábbi részvételi díjak érhetőek el. Minden jegytípus magában foglalja az ülőhelyfoglalás díját is.

 Részvételi díjak
 Felnőtt 
 Gyermek*
 1. osztály (párnás)
10.990 Ft/fő
9.490 Ft/fő
 2. osztály (párnás)
9.990 Ft/fő
8.490 Ft/fő
 3. osztály (fapados)
8.990 Ft/fő
7.490 Ft/fő
 Fakultatív programok díja (a részvételi díjon felül fizetendők)
A PROGRAMOKRA A JELENTKEZÉST LEZÁRTUK!
 Pápa felfedezése gumikerekű kisvasúttal2.590 Ft/fő
 Kékfestő Múzeum
 4.590 Ft/fő
 Eszterházy-kastély tárlatvezetés2.590 Ft/fő

* Gyermekjegy 4 és 14 éves kor között váltható. 4 éves kor alatt az utazás ingyenes, ülőhelyet azonban nem tudunk biztosítani. Az egyes kocsiosztályok részvételi díjában foglalt szolgáltatások a Fedélzeti szolgáltatások fül alatt találhatóak meg.
Menetrend

Budapest - Pápa
 Megálló
 Érkezik
 Indul
 Budapest-Nyugati
07:49
 Budapest-Kelenföld08:3208:42
 Tatabánya09:3909:44
 Komárom10:0910:14
 Pápa11:45

Pápa - Budapest
 Megálló
 Érkezik
 Indul
 Pápa

18:15
 Komárom
19:3119:40
 Tatabánya
20:0520:10
 Budapest-Kelenföld20:5721:10
 Budapest-Nyugati
22:03

2022
« előző év következő év »
Február
12. Semmering Expressz 14. Valentin-napi Gyertyafény Expressz
Április
09. Kulisszatitkok: Az Istvántelki Gőzösműhely 17. Gőzfelhős kirándulás Gödöllőre 17. Gőzfelhős pendli Gödöllő és Hatvan között 23. Kulisszatitkok: Ferencváros pályaudvar
Május
07. BCmottal a tapolcai Ikarus találkozóra 07. BCmotos pendli Tapolca és Badacsonytomaj között 14. Mezőföldi Keringő 21. Semmering Expressz 28. dm Gyermeknap a Vasúttörténeti Parkban 28. Gyermeknapi különvonat SZ0955 -MEGTELT- 28. Gyermeknapi különvonat SZ1103 28. Gyermeknapi különvonat SZ1155 28. Gyermeknapi különvonat SZ1303 28. Gyermeknapi különvonat SZ1355 28. Gyermeknapi különvonat SZ1503 29. Gőzfelhős kirándulás Tatára 29. Gyermeknapi különvonat V0955 29. Gyermeknapi különvonat V1103 29. Gyermeknapi különvonat V1155 29. Gőzfelhős pendli Tata és Komárom között 29. Gyermeknapi különvonat V1303 29. Gyermeknapi különvonat V1355 29. Gyermeknapi különvonat V1503
Június
04. Borsod-expressz 04. Kulisszatitkok: Ferencváros pályaudvar 09. Vacsora a HÉV-en 11. Kulisszatitkok: Az Istvántelki Gőzösműhely 18. Szentivánéji Álom Expressz 25. Kulisszatitkok: Szeged Nagyállomás és a Rendezőpályaudvar
Július
23. Kulisszatitkok: Szeged Nagyállomás és a Rendezőpályaudvar 30. Semmering Expressz
Augusztus
07. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba
Szeptember
03. 175 éves a Pest-Szolnok vasútvonal 10. Cicege Expressz 10. Kulisszatitkok: Az Istvántelki Gőzösműhely 24. Semmering Expressz 24. Kulisszatitkok: Ferencváros pályaudvar
Október
02. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba
November
11. Márton-napi Gyertyafény Expressz
December
10. Csillagtúra 22 17. Advent Expressz Graz
Cicege Expressz - mavrailtours.hu