2022. június 4.

Borsod-expressz

Nosztalgia motorvonatos utazás Miskolcra
Forgalomba állásukat követően az ABb motorkocsik eredeti felhasználási területüktől eltérően gyakran fővonali forgalomban közlekedtek. Az 1959. május 31-én életbe lépett menetrendtől kezdődően a 159-162 perc menetidejű Borsod-expressz motorvonat Budapest-Keleti pályaudvar és Miskolc-Tiszai pályaudvar között kitűnő kapcsolatot teremtett.

2022. június 4-én megidézzük a hajdan nagy népszerűségnek örvendő Borsod-expresszt, mely az 1959. május 31-én életbe lépett menetrendtől kezdődően a 159-162 perc menetidővel kitűnő kapcsolatot teremtett Budapest-Keleti pályaudvar és Miskolc-Tiszai pályaudvar között.

Vonatunk menetrendje az eredetivel perce pontosan megegyezik. A motorkocsi két „csuka” kocsit is vontat majd, így a vonat utaskapacitása 150 fő körül alakul.

A vonat fedélzetén büfé várja a vendégeket szerény ital és ropogtatni való kínálattal.

Pár sor az ABb 610 motorkocsiról:

Az öttengelyes motorkocsit 1956-ban szárnyvonali gyors- és sebesvonati szolgálatra építette a Ganz Vagongyár. Összesen 18 darab készült a MÁV és 2 darab a GySEV részére. A motorkocsik gyorsvonati szerelvények élén közlekedtek jellemzően Békéscsabára, Szegedre és Pécsre. A 610-es pályaszámú motorkocsi 1956-ban készült, hatósági vizsgáját 1957 január 11-én tartották. A járművet 1988-ig tartották üzemben. 1996-ban történt felújítását követően az eredetitől eltérő bordó színre festve, büfével kiegészítve közlekedik nosztalgia motorkocsiként.Miskolcon szabad program áll vendégeink rendelkezésére a visszaindulásig. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány látnivalót és programjavaslatot:

Ezen a napon 10 órától kerül megrendezésre a Bükk+ tematikus borfesztivál az Avasi Présházban. Igényes helyi zenei előadók, gasztro szereplők és civil szervezetek is kiállítanak. Cél a Bükki borvidék szereplőinek, az Avas múltjának és egy-egy tematikus boros témának a bemutatása a közönsége számára, a belváros közelében.  

További szabadidő eltöltési javaslatok:

  • Miskolctapolcán szabadon látogatható az Avalon Park, fizetni csupán az igénybe vett szolgáltatások után szükséges: gokart, sörkert & grill garden, étterem.

  • Miskolc-Újmassán a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Massa Múzeuma, valamint a Kohászati Múzeum érkezésük napján 10-16 óráig látogatható. A Massa Múzeum épülete mellett emelkedik az impozáns Fazola-kohó, az egyik legjelentősebb hazai ipari műemlék. Ezekről részletesebben az alábbi linken keresztül olvashat: https://www.mmkm.hu/hu/tagintezmenyek?tid=5.

  • A Dorottya utcáról Lillafüredig akár kisvonattal is elutazhatnak, innen kb. 1,5 km-re található Újmassa. Ha nagyobb létszámmal szeretnének kisvonatozni, az alábbi telefonszámon szükséges ezt jelezni annak érdekében, hogy plusz kocsit biztosítsanak Önöknek : 06 30-488-7527. A Dorottya utcai végállomásnál a Végállomás bistro&wine -ban ebédelni is tudnak.

  • Lillafüreden újra üzemel a libegő 10 és 18 óra között, valamint vezetett barlangi túrákon vehetnek részt az Anna-barlangban és a Szent István-barlangban . A Hámori-tavon csónakázni tudnak.
Hasznos, letölthető kiadványokat is talál a HelloMiskolc honlapján: https://www.hellomiskolc.hu/catalogs.php
  
 
HARMADOSZTÁLY

Fapados kiránduló kocsik, hamisítatlan század eleji hangulattal. A fapados osztályra érvényes jegyek magukban foglalják az ülőhelybiztosítást valamint az üdvözlő- és búcsúajándékot. Tágas belső terek 2-3-4 személyes fapadokkal, egyes kocsikban külön fülkés részekkel. A termes részekben nagyobb társaságok is kényelmesen együtt tudnak utazni. A harmadosztályú kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

A vonatban közlekedő harmad osztályú kocsik:
Caü ,
  
   
    
MÁSODOSZTÁLY

A kényelmes, korhűen felújított, zöld színű kárpittal húzott párnás ülésekkel felszerelt hangulatos kialakítású fülkékben igazi élmény az utazás. A fülkék hat- illetve nyolcfős kialakításúak. A másodosztályú nosztalgia kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

A vonatban közlekedő másod osztályú kocsik:
ABa 
   
 
ELSŐ OSZTÁLY

A másodosztályú fülkéknél nagyobb lábteret biztosító, korhűen felújított, bordó színű kárpittal ellátott párnás ülésekkel felszerelt három- és hatszemélyes fülkékben utazva vendégeink megtapasztalhatják a századforduló gyorsvonatainak exkluzív hangulatát.

Az első osztályú nosztalgia kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

A vonatban közlekedő első osztályú kocsik:
ABa
  
   


  ABBmot

Az öttengelyes motorkocsiban két kocsiosztályon utazhatnak vendégeink. A másodosztályú szakasz termes kialakítású utasterében négyfős páholyokban, míg az első osztályú szakaszban két hatszemélyes fülkében utazhatnak vendégeink.
A motorkocsi közepén kisméretű büfé került kialakításra szerény ital és ropogtatni való kínálattal.
A motorkocsiban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.
Vonatunkra az alábbi részvételi díjak érhetőek el. Minden jegytípus magában foglalja az ülőhelyfoglalás díját is.

 Részvételi díjak
 Felnőtt 
 Gyermek*
 1. osztály (Abbmot, ABa)
11.990 Ft/fő
10.490 Ft/fő
 2. osztály (Abbmot, ABa)
9.990 Ft/fő
8.490 Ft/fő
 3. osztály (Caü)
7.990 Ft/fő
6.490 Ft/fő

* Gyermekjegy 4 és 14 éves kor között váltható. 4 éves kor alatt az utazás ingyenes, ülőhelyet azonban nem tudunk biztosítani. Az egyes kocsiosztályok részvételi díjában foglalt szolgáltatások a Kocsiosztályok fül alatt találhatóak meg.
Tartson velünk Ön is, és járjuk be együtt Miskolc sínpárjait.

A Miskolcra érkezést követően az ABbmot motorkocsival (az ülőhelyes kocsi nélkül) átgurulunk Miskolc-Gömöri pályaudvarra. Innen irányváltást követően pedig Miskolc-Rendező pályaudvaron és az alagúton át Diósgyőr-Vasgyár pályaudvarig utazunk tovább. Újabb irányváltás után visszaérkezünk Miskolc-Tiszai pályaudvarra.

A program során lehetőség lesz a vonatról leszállni, és fotókat készíteni a motorkocsiról.

Maximum létszám: 38 fő
Időtartam: kb. 2 óra

Részvételi díj: 1.500 Ft/főMenetrend

Budapest-Keleti - Miskolc-Tiszai

 Megálló
 Érkezik
 Indul
 Budapest-Keleti
07:25
 Miskolc-Tiszai
10:04

Miskolc Tiszai - Budapest-Keleti

 Megálló
 Érkezik
 Indul
 Miskolc-Tiszai
17:58
 Budapest-Keleti20:40

Képek az utazásról:
Törzsutasaink az alábbi utazásokat választották...
Mezőföldi Keringő
2022. május 14.
2022
« előző év következő év »
Február
12. Semmering Expressz 14. Valentin-napi Gyertyafény Expressz
Április
09. Kulisszatitkok: Az Istvántelki Gőzösműhely 17. Gőzfelhős kirándulás Gödöllőre 17. Gőzfelhős pendli Gödöllő és Hatvan között 23. Kulisszatitkok: Ferencváros pályaudvar
Május
07. BCmottal a tapolcai Ikarus találkozóra 07. BCmotos pendli Tapolca és Badacsonytomaj között 14. Mezőföldi Keringő 21. Semmering Expressz 28. dm Gyermeknap a Vasúttörténeti Parkban 28. Gyermeknapi különvonat SZ0955 -MEGTELT- 28. Gyermeknapi különvonat SZ1103 28. Gyermeknapi különvonat SZ1155 28. Gyermeknapi különvonat SZ1303 28. Gyermeknapi különvonat SZ1355 28. Gyermeknapi különvonat SZ1503 29. Gőzfelhős kirándulás Tatára 29. Gyermeknapi különvonat V0955 29. Gyermeknapi különvonat V1103 29. Gyermeknapi különvonat V1155 29. Gőzfelhős pendli Tata és Komárom között 29. Gyermeknapi különvonat V1303 29. Gyermeknapi különvonat V1355 29. Gyermeknapi különvonat V1503
Június
04. Borsod-expressz 04. Kulisszatitkok: Ferencváros pályaudvar 09. Vacsora a HÉV-en 11. Kulisszatitkok: Az Istvántelki Gőzösműhely 18. Szentivánéji Álom Expressz 25. Kulisszatitkok: Szeged Nagyállomás és a Rendezőpályaudvar
Július
23. Kulisszatitkok: Szeged Nagyállomás és a Rendezőpályaudvar 30. Semmering Expressz
Augusztus
07. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba
Szeptember
03. 175 éves a Pest-Szolnok vasútvonal 10. Cicege Expressz 10. Kulisszatitkok: Az Istvántelki Gőzösműhely 24. Semmering Expressz 24. Kulisszatitkok: Ferencváros pályaudvar
Október
02. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba
November
11. Márton-napi Gyertyafény Expressz
December
10. Csillagtúra 22 17. Advent Expressz Graz
Borsod-expressz - mavrailtours.hu