2022. október 2.

Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba

Erre az utazásra minden jegy elkelt!

 Utazás
Gőzmozdony vontatású nosztalgia vonattal.
 Típus Egynapos utazás. 1 nap / 0 éjszaka.
 Szállás Szállás nélkül.
 Ellátás Önellátás.
 Program Egyéni vagy szervezett fakultatív program.
A festői szépségű Dunakanyarba közlekedő, gőzmozdony vontatású nosztalgia vonaton a legszebb muzeális kocsikban utazhatnak vendégeink, és megismerkedhetnek a „boldog békeidők” vasúti utazásainak hangulatával. A nosztalgiavonat a 424. sorozatszámú gőzmozdonnyal az élén közlekedik.

Kiváló program minden korosztály számára.

Az elérhető kocsiosztályokról, fedélzeti szolgáltatásokról, egyéni és fakultatív programokról, jegyárakról valamint a menetrendről a fenti lapfülekre kattintva tájékozódhatnak.


Utunkat reggel Budapest-Nyugati pályaudvaron kezdjük. Érdemes kicsit korábban megérkezni a pályaudvarra, hogy legyen idő még indulás előtt megtekinteni a szuszogó, pöfögő, igazán méltóságteljes gőzmozdonyt.
A vonat fedélzetén hangos utastájékoztató berendezés segítségével ismertetjük a programot, idegenvezetőnk pedig bemutatja úti céljaink történetét. Ez idő alatt korhű ruhás kalauzunk megvizsgálja az utazók jegyének érvényességét. Kollégáink igény esetén térképpel és jó tanácsokkal látják el utasainkat, akik az egyéni, vagy az előre befizetett fakultatív programnak megfelelő helyen szállhatnak le a vonatról. Vonatunk a leszállóhelyeken csupán néhány percet tartózkodik, majd folytatja útját a végállomásig, Szobig.
A vonat közlekedésének ideje alatt a nosztalgia büfékocsi végig nyitva áll vendégeink számára.

Leszállóhelyek és programok

Vác
A Dunakanyar legnépesebb városa, ugyanakkor a magyar vasúttörténet egyik legfontosabb helyszíne, hiszen 1846-ban Budapest és Vác között indult meg az első vonat az országban.  A kezdetekben Vácig tartó vonalat 1846. július 15-én nyitották meg ünnepélyes keretek között, József nádor és családja jelenlétében. A különvonat a 33,6 km hosszú utat, a Dunakeszin tartott 10 perces tartózkodással, 59 perc alatt tette meg. A vasútvonalon Petőfi Sándor is utazott, ennek a hatására írta Vasúton című versét.
A város számos látnivalóval várja a látogatókat, mint például a Püspöki Palota, a Székesegyház vagy a Honvéd-emlékmű. Nevezetes építmény a Kőkapu - a kora klasszicista diadalívet Migazzi püspök építtette Mária Terézia látogatására.
Kismaros
Kedvelt üdülő- és kirándulóhely. Innen indul a kisvasút (jelenleg felújítás alatt) Szokolyán át Királyrétre, a Morgó-patak völgyében. A település római katolikus temploma klasszicista stílusban épült 1827-ben. Egy vadászkastélya is van, melyet jelenleg szociális otthonnak használnak.

Kismaros és Királyrét felfedezése: 6.590 Ft/fő
(4 éves korig ülőhely és étel nélkül díjmentes, min. létszám: 20 fő)
Nosztalgiavonattal Kismarosig utazunk. A kismarosi vasútállomástól rövid sétát teszünk a Királyréti Erdei Vasút végállomásához, majd a kisvasúttal felkapaszkodunk Királyrétre (a kisvasút menetideje: kb. 30 perc). Királyrét történelmi összefoglalója és élővilágának ismertetése közben túravezetőnkkel elindulunk 2,5-3 km-es vezetett sétára. Patakokon átkelve haladunk az erdei tájban, meghallgatjuk vezetőnket a Bajdázói tó élővilágáról. A legbátrabbak az elhagyott vasbányába is beleshetnek. A túrát kétfogásos ebéd szakítja meg, melyet fedett helyen fogyasztunk el. A kisvasút végállomásától nem messze, kipróbálhatjuk az emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított hajtánypályát, ezt követően szabad program következik a kisvasút visszaindulásáig.

A program díja tartalmazza: a Kismarosról induló Királyréti Erdei Vasút menetjegyét oda-vissza, a túravezetést, egy kört a hajtánypályán, a kétfogásos ebédet egy pohár ásványvízzel. Menü: Tyúkhúsleves, mustáros tarjasült fűszeres steak burgonyával.
Nagymaros
A hegyestetői Julianus-kilátó csodás panorámát kínál a Dunakanyarra. Itt, Visegrád ikervárosában élt és dolgozott a híres Afrika-kutató, vadász és ornitológus, Kittenberg Kálmán, kinek szobrát az 1971-es Vadászati Világkiállítás megnyitásakor leplezték le a város főterén. A helyiek büszkesége a római katolikus templom, melynek már csak az 1509-ben épült tornya tekinthető meg eredeti állapotában - hiszen a templomot a török dúlás után barokk boltozattal és berendezéssel látták el.
Zebegény
A szecessziós római katolikus templomot Kós Károly és Jánszky Béla álmodta meg. A Nagy Konstantin látomása és A szent kereszt feltalálása című freskókat Körösfői Kriesch Aladár készítette. A klasszicista Kálvária-kápolnához vezető utat kilenc stáció kíséri. A közeli temetőben nyugszik Szőnyi István festőművészt, akinek egykori lakóháza ma emlékmúzeum. Első sorban a technika iránt érdeklődőknek ajánlható a Hajózástörténeti gyűjtemény, ahol  hajózási műszerek és makettek sokasága várja a látogatókat.
Szob
Az Ipoly torkolatánál fekvő, régészeti leletekben gazdag település kedvelt nyaralóhely. A török uralom után újjáéledő faluban barokk stílusú templom épült 1775 és 1778 között. A vasúti határállomáson volt állomásfőnök Kodály Zoltán édesapja, és a zeneszerző is Szobon lakott 1883 és 1885 között. A Börzsöny múzeumban a környék régészeti leletei, az Ipoly menti falvak népviselete, népi bútorai és használati tárgyai láthatók.

Szob felfedezése: 5.590 Ft/fő
(4 éves korig ülőhely és étel nélkül díjmentes, min. létszám: 20 fő)
Szobig utazunk a nosztalgia szerelvénnyel. Leszállást követően rövid sétát teszünk a Börzsöny Múzeumig, ahol megtekintjük a környék régészeti leleteit, az Ipoly menti falvak népviseleteit, népi bútorait és használati tárgyait. A múzeum látogatást követően felkeressük túravezetőnkkel a Duna-parton álló Luczenbacher-kastélyt. A kastély történetében sok az üres folt, kevés írásos emlék maradt fent róla, de az épület ma is használatban van. Az épület mai állapota már csak nyomokban mutatja azt a pompát, amelyre a látogatók számítanak, amikor felkeresik a szobi Széchenyi sétányt, ám a Luczenbacher-kastély parkja segít felidézni a térség hajdani fényűző hangulatát. A kirándulás során megtekintjük a szobi Kálvária kápolnát, melyből egyedülálló kilátás nyílik a Dunakanyarra.  A kirándulás végeztével a kisváros főútján keresztül érjük el a Széchenyi sétányt, ahol pihenési és kávézási lehetőség várja a látogatókat.
A séta megszakításával kétfogásos ebédet fogyasztunk el. A menü mellé ásványvizet vagy házi limonádét kínálunk. A program végeztével szabadidő áll rendelkezésre a vonat visszaindulásáig. A vasútállomásra egyénileg juthatnak vissza vendégeink.

A program díja tartalmazza: az idegenvezetést, a belépőt és tárlatvezetést a Börzsöny Múzeumba, a kétfogásos ebédet egy 0,5 literes ásványvízzel.

FONTOS

Kérjük, hogy az egyéni programok esetében minden esetben tájékozódjanak a meglátogatni kívánt múzeumok, kilátók, felvonók és egyéb látványosságok aktuális nyitva tartásáról és díjairól azok weboldalain. Kérjük, hogy a kirándulás előtt tekintsék meg a választott leszállási hely várható időjárását és annak megfelelő öltözettel készüljenek. Ehhez a www.met.hu internetes oldalt javasoljuk. Kérjük, hogy minden esetben legalább 15 perccel a vonatindulás előtt érkezzenek vissza a vasútállomásra. Vonatunk menetrendje utaskésés miatt nem változtatható.
  
 
HARMADOSZTÁLY

Fapados kiránduló kocsik, hamisítatlan század eleji hangulattal. A fapados osztályra érvényes jegyek magukban foglalják az ülőhelybiztosítást valamint az üdvözlő- és búcsúajándékot. Tágas belső terek 2-3-4 személyes fapadokkal, egyes kocsikban külön fülkés részekkel. A termes részekben nagyobb társaságok is kényelmesen együtt tudnak utazni. A harmadosztályú kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

A vonatban közlekedő harmad osztályú kocsik:
Caü , Cmn
  
   
    
MÁSODOSZTÁLY

A kényelmes, korhűen felújított, zöld színű kárpittal húzott párnás ülésekkel felszerelt hangulatos kialakítású fülkékben igazi élmény az utazás. A fülkék hat- illetve nyolcfős kialakításúak. A másodosztályú nosztalgia kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

A vonatban közlekedő másod osztályú kocsik:
   
 
ELSŐ OSZTÁLY

A másodosztályú fülkéknél nagyobb lábteret biztosító, korhűen felújított, bordó színű kárpittal ellátott párnás ülésekkel felszerelt három- és hatszemélyes fülkékben utazva vendégeink megtapasztalhatják a századforduló gyorsvonatainak exkluzív hangulatát.

Az első osztályú nosztalgia kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

A vonatban közlekedő első osztályú kocsik:
ABa , ABaü , ABak
  
   

  NOSZTALGIA BÜFÉKOCSI
Da 6404

 
Az 1915-ben eredetileg kalauzkocsinak épült büfékocsi a vonat központi találkozási pontja. A sárgaréz borítású pult, a nyersfa padok és asztalok hamisítatlan söntés hangulatot teremtenek és tökéletes helyszínt biztosítanak új barátok  megismerésére. Snackek és italok széles választéka színesíti a büfé kínálatát.
   
Vonatunkra az alábbi részvételi díjak érhetőek el. A részvételi díjak a fel- és leszállási helyektől függetlenül egységesek. Minden jegytípus magában foglalja az ülőhelyfoglalás díját is.

 Részvételi díjak
 Felnőtt 
 Gyermek*
 1. osztály (párnás)
9.990 Ft/fő
8.990 Ft/fő
 2. osztály (párnás)
8.990 Ft/fő
7.990 Ft/fő
 3. osztály (fapados)
6.990 Ft/fő
5.990 Ft/fő
 Fakultatív programok díja (a részvételi díjon felül fizetendők)
 Kismaros és Királyrét felfedezése
6.590 Ft/fő
 Szob felfedezése
5.590 Ft/fő

* Gyermekjegy 4 és 14 éves kor között váltható. 4 éves kor alatt az utazás ingyenes, ülőhelyet azonban nem tudunk biztosítani. Az egyes kocsiosztályok részvételi díjában foglalt szolgáltatások a Fedélzeti szolgáltatások fül alatt találhatóak meg.
Menetrend

Budapest - Szob
 Megálló
 Érkezik
 Indul
 Budapest-Nyugati 08:50
 Dunakeszi-Gyártelep 09:1109:12
 Vác09:4109:42
 Kismaros09:5409:55
 Nagymaros-Visegrád10:0210:03
 Nagymaros10:0610:07
 Zebegény10:1610:17
 Szob10:25
Szob - Budapest
 Megálló
 Érkezik
 Indul
 Szob

17:00
 Zebegény
17:07
17:08
 Nagymaros
17:18
17:19
 Nagymaros-Visegrád
17:22
17:23
 Kismaros
17:32
17:33
 Vác
17:48
18:08
 Dunakeszi-Gyártelep18:2818:29
 Budapest-Nyugati
19:06

2021
« előző év következő év »
Június
05. Kulisszatitkok: Ferencváros pályaudvar 12. Gőzfelhős különvonat Jászberénybe 12. Kulisszatitkok: Az Istvántelki Gőzösműhely 12. Gőzfelhős pendli Jászberény és Hatvan között 19. Strandidő Expressz 19. Kulisszatitkok: Magyar Vasúttörténeti Park 19. Kulisszatitkok: Szeged Nagyállomás és a Rendezőpályaudvar 27. Kulisszatitkok: A Kincsem Park
Július
03. Strandidő Expressz 17. Különvonattal a Járműparádéra 17. Strandidő Expressz 17. Kulisszatitkok: Az Istvántelki Gőzösműhely 17. Nohabos Csillagtúra Budapesten 17. 175 éves a magyar vasút 17. Kulisszatitkok: Szeged Nagyállomás és a Vasúttörténeti Alapítvány múzeuma 24. Semmering Expressz 31. Strandidő Expressz
Augusztus
01. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba 11. Kulisszatitkok - Székesfehérvári Járműjavító 14. Strandidő Expressz 14. Kulisszatitkok: Szeged Nagyállomás és a Rendezőpályaudvar 20. Szent István-napi Gyertyafény Expressz 24. Kulisszatitkok - Székesfehérvári Járműjavító
Szeptember
04. Gőzfelhős kirándulás Szolnokra 18. Gőzfelhős nosztalgia utazás Békéscsabára 18. Gőzfelhős nosztalgia utazás Békéscsabáról Szegedre 19. Gőzfelhős pendli Szeged és Hódmezővásárhely között 19. Gőzfelhős nosztalgia utazás Szegedről Budapestre 25. Semmering Expressz 25. Kulisszatitkok: Ferencváros pályaudvar 28. Kulisszatitkok - Székesfehérvári Járműjavító
Október
02. Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba 09. Moravia Expressz 09. Kulisszatitkok: Az Istvántelki Gőzösműhely 16. Kulisszatitkok: Ferencváros pályaudvar 23. Gőzfelhős kirándulás Esztergomba 23. Gőzfelhős pendli Esztergom és Nyergesújfalu között
November
11. Márton-napi Gyertyafény Expressz 27. Napfény Advent Expressz
December
04. Körös Advent Expressz 05. Gőzfelhős Mikulás különvonat DÉLELŐTT 05. Gőzfelhős Mikulás különvonat DÉLUTÁN 12. Gőzfelhős kirándulás Győrbe 18. Advent Expressz
Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba - mavrailtours.hu