2023. október 21.

Gőzfelhős kirándulás Székesfehérvárra

Őszi kirándulásra invitáljuk Önöket! 

424-es sorozatú gőzmozdony vontatta, patinás személykocsikból álló vonatunk Budapestről Székesfehérvárra zakatol. 
A vasútállomásra érkezés után van lehetőség a pöfögő mozdony, a párnás és fapados kocsik megtekintésére.
A vasútállomás elől induló városnéző kisvonattal utazhatnak a jelentkezők a Bory-várhoz, ahol idegenvezetéssel sétálhatnak végig a csodálatos épületen és annak kertjén.

Szintén városnéző kisvonattal van lehetőség a Fűtőerőműbe látogatni, ahol a királyi óriásbábok kiállítása tekinthető meg.

Aki csak sétálva gyönyörködne a belváros épületeiben, nevezetességeiben, az az idegenvezető kíséretével induló sétánkra jelentkezhet.
Utunkat reggel Budapest-Nyugati pályaudvaron kezdjük. Érdemes kicsit korábban megérkezni a pályaudvarra, hogy legyen idő még indulás előtt megtekinteni a szuszogó, pöfögő, igazán méltóságteljes gőzmozdonyt. Felszállási lehetőséget biztosítunk Újpalota megállóhelyen, Kőbánya felső és Budapest-Kelenföld állomásokon.

A vonat fedélzetén hangos utastájékoztató berendezés segítségével ismertetjük a programot. Ez idő alatt kalauzunk megvizsgálja az utazók jegyének érvényességét.
A vonat közlekedésének ideje alatt a nosztalgia büfékocsi végig nyitva áll vendégeink számára, ahol az italok, snackek mellett MRT hűtőmágnesek, ajándéktárgyak megvásárlására is van lehetőség. A büfékocsiban készpénzzel, bankkártyával, illetve SZÉP-kártyával is fizethetnek utasaink.

Programok

A programok egy időben kezdődnek, így a jegyvásárlásnál is csak egy fakultatív programra lehetséges jegy vásárlása.

1. Bory-vár látogatás városnéző kisvonattal

Melyik nő ne álmodozna arról, hogy párja maradandó emléket állít szerelmüknek? A szerelmes Bory Jenő építész-szobrászművész egy egész várat emelt két kezével felesége és gyermekei számára. Negyven nyáron át készült a lenyűgöző alkotás, a város legkülönösebb építménye, amely a hitvesi szeretet örök példája és szerelmespárok kedvelt helye.A vasútállomástól a Bory-várhoz, majd onnan a belvárosba kisvonattal utazunk. A program tartalmazza a kisvonatos utazást, a Bory-vár belépőt és a várban zajló idegenvezetés díját.

Indulás: a vasútállomásról a vonat beérkezése után.
A programot esős időjárás esetén is biztosítjuk, a vonatok védőfóliával ellátottak.

Kirándulás időtartama: ~2 óra
Minimum létszám: 25 fő
Maximum létszám: 45 fő


2. Városnéző séta idegenvezetővel

Mi az, amit Székesfehérváron mindenképpen látni kell? Amit nem hagyhat ki egyetlen látogató sem? Programunk során a résztvevők megismerhetik a legfontosabb helyszíneket, a legszebb látnivalókat és a legizgalmasabb legendákat.

Indulás: a vasútállomásról a vonat érkezése után.

Kirándulás időtartama: ~2-2,5 óra
Maximum létszám: 30 fő

 


3. Király túra - Királyi óriásbábok a Fűtőerőműben

Királyaink és ipartörténetünk izgalmas találkozása nem mindennapi élményt tartogat a résztvevők számára.   

A használaton kívüli Fűtőerőműben kapott ugyanis szállást a 23 királyi óriásbáb, akiket itt egyben láthatunk testközelből. Történetük mellett programunkon elkészítésük és szerkezetük kulisszatitkaiba is belelátunk, és  kipróbálhatjuk magunkat óriásbáb mozgató szerepkörben is. Mindeközben vethetünk egy pillantást a kazánokra, az irányítópultra, sok érdekességet megtudhatunk az egykori turbinacsarnokról és az ipari műemlék jelentőségű erőmű épületéről is.

 

 

A vasútállomásról városnéző kisvonattal visszük a jelentkezőket a Fűtőerőműbe.

Kirándulás időtartama: ~1,5 óra
Minimum létszám: 15 fő
Maximum létszám: 30 fő 

 


4. Belépő a Szent István Király Múzeum hadtörténeti és Munkácsy kiállítására

A „Hadi múltunk kincsestára” időszaki tárlat a Hadtörténeti Múzeum ismert és becses ereklyéit vonultatja fel, de olyan műtárgyak is láthatók, melyeket ritkán vagy még soha nem láthattak az érdeklődők. A mintegy százötven műtárgyat bemutató tárlat igazi hadtörténeti kuriózum.

 

 

A rendkívüli Munkácsy-kiállítás kuriózumokkal és ismert alkotásokkal várja a látogatókat ugyanitt. Pákh Imre rendkívüli gyűjteményéből érkezik Székesfehérvárra 69 Munkácsy alkotás. A gyűjteményben megtalálható például az Ásító inas, a Dűlő szénásszekér és a 21 éves korában festett Húsvéti locsolás, továbbá Krisztus képek, portrék, tájképek, csendéletek, illetve egy női félakt, amely talán az egyetlen, ami Munkácsy festészetében fellelhető. Mindezek várhatóan a székesfehérvári tárlaton is megtekinthetőek lesznek.

A vonatunkkal érkező utasaink a vonatra érvényes részvételi jegy felmutatásával kedvezményes jegy vásárlására jogosultak a múzeum pénztárában. Aki mindkét kiállítást meg szeretné tekinteni, további kedvezményt vehet igénybe. Erre a programra elővételben nem árulunk jegyet, csak a helyszínen, a kiállítás pénztárában vásárolhatók meg.
FONTOS

Kérjük, hogy az egyéni programok esetében minden esetben tájékozódjanak a meglátogatni kívánt múzeumok, kilátók, felvonók és egyéb látványosságok aktuális nyitva tartásáról és díjairól azok weboldalain. Kérjük, hogy a kirándulás előtt tekintsék meg a választott leszállási hely várható időjárását és annak megfelelő öltözettel készüljenek. Ehhez a www.met.hu internetes oldalt javasoljuk. Kérjük, hogy minden esetben legalább 15 perccel a vonatindulás előtt érkezzenek vissza a vasútállomásra. Vonatunk menetrendje utaskésés miatt nem változtatható.
Vonatunkra az alábbi részvételi díjak érhetőek el. A részvételi díjak a fel- és leszállási helyektől függetlenül egységesek. Minden jegytípus magában foglalja az ülőhelyfoglalás díját is

Részvételi díjak
Felnőtt
Gyermek*
 1. osztály (párnás)
13.990 Ft/fő
11.490 Ft/fő
 2. osztály (párnás)
11.990 Ft/fő
8.990 Ft/fő
 3. osztály (fapados)
9.990 Ft/fő
5.990 Ft/fő
 Fakultatív programok díja (a részvételi díjon felül fizetendők)
A) Bory-vár látogatás városnéző kisvonattal
6.990 Ft/fő
5.990 Ft/fő
B) Városnéző séta idegenvezetéssel 1.990 Ft/fő Ft/fő
C) Király túra - Királyi óriásbábok megtekintése városnéző kisvonattal  3.790 Ft/fő Ft/fő


* Gyermekjegy 4 és 14 éves kor között váltható. 4 éves kor alatt az utazás ingyenes, ülőhelyet azonban nem tudunk biztosítani.

 
HARMADOSZTÁLY

Fapados kiránduló kocsik, hamisítatlan század eleji hangulattal. A fapados osztályra érvényes jegyek magukban foglalják az ülőhelybiztosítást valamint az üdvözlő- és búcsúajándékot. Tágas belső terek 2-3-4 személyes fapadokkal, egyes kocsikban külön fülkés részekkel. A termes részekben nagyobb társaságok is kényelmesen együtt tudnak utazni. A harmadosztályú kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

A vonatban közlekedő harmad osztályú kocsik:
Caü , Cmn
  
   
MÁSODOSZTÁLY

A kényelmes, korhűen felújított, zöld színű kárpittal húzott párnás ülésekkel felszerelt hangulatos kialakítású fülkékben igazi élmény az utazás. A fülkék hat- illetve nyolcfős kialakításúak. A másodosztályú nosztalgia kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

A vonatban közlekedő másod osztályú kocsik:
ABa , ABaü , ABak , WR252
 
ELSŐ OSZTÁLY

A másodosztályú fülkéknél nagyobb lábteret biztosító, korhűen felújított, bordó színű kárpittal ellátott párnás ülésekkel felszerelt három- és hatszemélyes fülkékben utazva vendégeink megtapasztalhatják a századforduló gyorsvonatainak exkluzív hangulatát.

Az első osztályú nosztalgia kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

A vonatban közlekedő első osztályú kocsik:
ABa , ABaü , ABak
  

  NOSZTALGIA BÜFÉKOCSI
Da 6404

 
 Az 1915-ben eredetileg kalauzkocsinak épült büfékocsi a vonat központi találkozási pontja. A sárgaréz borítású pult, a nyersfa padok és asztalok hamisítatlan söntés hangulatot teremtenek és tökéletes helyszínt biztosítanak új barátok  megismerésére. Snackek és italok széles választéka színesíti a büfé kínálatát.

Menetrend (tervezet)

Bp.-Nyugati pályaudvar - Székesfehérvár
 Megálló
 Érkezik
 Indul
 Budapest-Nyugati pu.

08:30
 Újpalota mh.
08:4108:43
 Kőbánya felső
09:11
09:14
 Budapest-Kelenföld09:3309:39
 Székesfehérvár10:34

Székesfehérvár - Bp.-Nyugati pályaudvar
 Megálló
 Érkezik
 Indul
Székesfehérvár
 17:52
 Budapest-Kelenföld
18:50
19:11
 Kőbánya felső
19:33
19:36
 Újpalota mh.
19:48
19:50
 Budapest-Nyugati pu.
20:04
Gőzfelhős kirándulás Székesfehérvárra - mavrailtours.hu