2021. október 23.

Gőzfelhős kirándulás Esztergomba Utazás
 Gőzmozdony vontatású nosztalgia vonattal.
 Típus Egynapos utazás. 1 nap / 0 éjszaka.
 Szállás Szállás nélkül.
 Ellátás Önellátás.
 Program Egyéni vagy szervezett fakultatív program.

Esztergom városát joggal tisztelhetjük Magyarország bölcsőjeként. Ezeréves történelmével és látnivalók hadával hívogat bennünket. Bármerről is érkezzünk ide, minden bizonnyal megállásra késztet a látvány, melyet Babits is megénekelt:
„Kertem az egész táj, hol óriási csiga kétszarvú dómjával a bölcs bazilika."
Kiváló program minden korosztály számára.

Az elérhető kocsiosztályokról, fedélzeti szolgáltatásokról, egyéni és fakultatív programokról, jegyárakról valamint a menetrendről a fenti lapfülekre kattintva tájékozódhatnak.


Utunkat reggel Budapest-Nyugati pályaudvaron kezdjük. Érdemes kicsit korábban megérkezni a pályaudvarra, hogy legyen idő még indulás előtt megtekinteni a szuszogó, pöfögő, igazán méltóságteljes gőzmozdonyt.
A vonat fedélzetén hangos utastájékoztató berendezés segítségével ismertetjük a programot, idegenvezetőnk pedig bemutatja úti céljaink történetét. Ez idő alatt korhű ruhás kalauzunk megvizsgálja az utazók jegyének érvényességét. Kollégáink igény esetén térképpel és jó tanácsokkal látják el utasainkat. Vonatunk Esztergomig közlekedik. A vonat közlekedésének ideje alatt a nosztalgia büfékocsi végig nyitva áll vendégeink számára.
Az esztergomi tartózkodás ideje alatt kérjük, hogy csomagjaikat ne hagyják a vonaton.

Programok Esztergomban
A) Esztergom felfedezése gumikerekű kisvonattal: 4.990 Ft/fő
(minimum létszám: 40 fő, 4 éves kor alatt ingyenes)

Az Esztergomi Városnéző Kisvonat 2005 májusától szolgálja ki a városba látogató turistákat. Vonataik megjelenésükben eltérnek a többi dottótól: tágasabbak, piros-fekete színük pedig a régi gőzmozdonyok és kocsik látványvilágát idézik. A felszerelt esővédő ponyva zordabb időben is lehetővé teszi  a kellemes utazást.
A különvonat érkezését követően a vasútállomás elől induló, valamint a városnézés végén a Bazilikához érkező, kb. 40 perces kör alatt GPS alapú, gépi idegenvezetés - magyar, angol, német, szlovák nyelven - mutatja be a nevezetességeket, mely egyben mesél a település múltjáról és jelenéről is.
A városnézést követően szabadidő a városban. A programra befizető vendégek a nap végén a Bazilikától a kisvonattal utaznak vissza az állomásra a különvonat indulásához.
Látnivalók Esztergomban
Esztergomi Bazilika

Magyarország legnagyobb egyházi épülete, melynek belseje rejti a XVI. században épült Bakócz-kápolnát. Igazi klasszicista építmény, mely a magyar katolikus egyház legfőbb központja.

Esztergomi vár

Az esztergomi belváros ad helyet az egykori királyi székhelynek. Ezt a várat védve halt hősi halált Balassi Bálint.
Szent Anna Plébánia

Kerektemplomnak is nevezik a helyiek. Alaprajza teljesen kör alakú, és az épület ezüstből készült makettje is megtekinthető.
www.szentanna.extra.hu/wp

Mária Valéria híd

Azt mondják, hogy Esztergom Párkányból nézve a legszebb, de 50 évig kellett várni, hogy a hídon átsétálva ezt meg tudjuk tenni. Sokáig Csonka híd volt a neve, felújítása után, 2001-ben kapta vissza a Mária Valéria nevet.

Keresztény Múzeum

Magyarország legnagyobb egyházi gyűjteménye. Különösen érdekes az Erdélyi Zsuzsanna által életre hívott kiállítás, amely a népi vallásosság tárgyi emlékeit gyűjtötte össze.
www.keresztenymuzeum.hu

Esztergomi dzsámi

Nemcsak az épület tarthat számot az érdeklődésre, hanem a város török kori történetét is bemutatja. Időszakos kiállításokat és különböző előadásokat is tartanak az egykori imatérben.
www.esztergomidzsami.hu
FONTOS

Kérjük, hogy az egyéni programok esetében minden esetben tájékozódjanak a meglátogatni kívánt múzeumok, kilátók, felvonók és egyéb látványosságok aktuális nyitva tartásáról és díjairól azok weboldalain. Kérjük, hogy a kirándulás előtt tekintsék meg a választott leszállási hely várható időjárását és annak megfelelő öltözettel készüljenek. Ehhez a www.met.hu internetes oldalt javasoljuk. Kérjük, hogy minden esetben legalább 15 perccel a vonatindulás előtt érkezzenek vissza a vasútállomásra. Vonatunk menetrendje utaskésés miatt nem változtatható.
A látnivalókról szóló ízelítőket az Magyar Turisztikai Ügynökség Bakancslista Budapest és Környéke című kiadványából közöltük.   WR 4252

A nagy érdeklődésre való tekintettel a vonatba besorozásra kerül - ülőhelyes kocsiként - a WR 4252 Piano kocsi is. A kocsiba érvényes jegyek magukban foglalják az ülőhelybiztosítást valamint az üdvözlő- és búcsúajándékot. A kocsiban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.
   
 
HARMADOSZTÁLY

Fapados kiránduló kocsik, hamisítatlan század eleji hangulattal. A fapados osztályra érvényes jegyek magukban foglalják az ülőhelybiztosítást valamint az üdvözlő- és búcsúajándékot. Tágas belső terek 2-3-4 személyes fapadokkal, egyes kocsikban külön fülkés részekkel. A termes részekben nagyobb társaságok is kényelmesen együtt tudnak utazni. A harmadosztályú kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

  
   
    
MÁSODOSZTÁLY

A kényelmes, korhűen felújított, zöld színű kárpittal húzott párnás ülésekkel felszerelt hangulatos kialakítású fülkékben igazi élmény az utazás. A fülkék hat- illetve nyolcfős kialakításúak. A másodosztályú nosztalgia kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.
   
 
ELSŐ OSZTÁLY

A másodosztályú fülkéknél nagyobb lábteret biztosító, korhűen felújított, bordó színű kárpittal ellátott párnás ülésekkel felszerelt három- és hatszemélyes fülkékben utazva vendégeink megtapasztalhatják a századforduló gyorsvonatainak exkluzív hangulatát.

Az első osztályú nosztalgia kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.
  
   
  NOSZTALGIA BÜFÉKOCSI

 
Az 1915-ben eredetileg kalauzkocsinak épült büfékocsi a vonat központi találkozási pontja. A sárgaréz borítású pult, a nyersfa padok és asztalok hamisítatlan söntés hangulatot teremtenek és tökéletes helyszínt biztosítanak új barátok  megismerésére. Snackek és italok széles választéka színesíti a büfé kínálatát.
   
Vonatunkra az alábbi részvételi díjak érhetőek el. A részvételi díjak a fel- és leszállási helyektől függetlenül egységesek. Minden jegytípus magában foglalja az ülőhelyfoglalás díját is.

 Részvételi díjak
 Felnőtt 
 Gyermek*
 1. osztály (párnás)
9.990 Ft/fő8.990 Ft/fő
 2. osztály (párnás) és WR4252
8.990 Ft/fő7.990 Ft/fő
 3. osztály (fapados)
6.990 Ft/fő5.990 Ft/fő
 Fakultatív programok díja (a részvételi díjon felül fizetendők)
 Esztergom felfedezése
4.990 Ft/fő

* Gyermekjegy 4 és 14 éves kor között váltható. 4 éves kor alatt az utazás ingyenes, ülőhelyet azonban nem tudunk biztosítani. Az egyes kocsiosztályok részvételi díjában foglalt szolgáltatások a Fedélzeti szolgáltatások fül alatt találhatóak meg.

Menetrend

Budapest - Esztergom
 Megálló
 Érkezik
 Indul
 Budapest-Nyugati 08:25
 Angyalföld08:4108:42
 Újpest08:4508:46
 Aquincum08:50
08:51
 Óbuda08:5309:01
 Esztergom11:13
Esztergom - Budapest
 Megálló
 Érkezik
 Indul
 Esztergom

17:05
 Óbuda
18:09
18:40
 Aquincum
18:42
18:43
 Újpest
18:47
18:50
 Angyalföld
18:52
19:04
 Budapest-Nyugati
19:18

Gőzfelhős kirándulás Esztergomba - mavrailtours.hu