2022. május 7.

BCmottal a tapolcai Ikarus találkozóra

Május 7-én harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Ikarus találkozót Tapolcán. A magyar buszgyártás remekeit bemutató eseményre BCmot vontatású különvonat indul.

A különvonat BCmot + Cmn összeállításban közlekedik.

A Ganzban épült BCmot a MÁV (és a GYSEV) mellékvonali motorkocsisorozata volt, kishíján fél évszázad hosszan szolgált a magyar vasúttársaságok állományában, az 1930-as években a teljes hálózat 55 százalékán ilyen kocsik futottak. Az 1980-as években vonták ki ezeket a járműveket a forgalomból, helyüket a Bzmot motorkocsik vették át. A BCmot a tetőn elhelyezett hűtőről kapta a Frigyláda becenevet.
Bár külön mellékkocsikat is gyártottak ehhez a típushoz, a Tapolcára tartók nem ilyenben, hanem a BCmot után kapcsolt, Cmn osztályú, 9,3 méter tengelytávolságú, kéttengelyes személykocsiban foglalhatnak helyet.

A rendezvény idején nosztalgia autóbuszjáratok közlekednek Tapolcán, a délután folyamán pedig egy harminc kilométer hosszú, egyórás buszos felvonulást tartanak a festői szépségű Káli-medencében. A buszjáratokra 800 forint a jegy, viszont a találkozó ingyenes látogatható, és nem kell fizetni a felvonuláson való részvételért sem – az autóbuszokon ugyanakkor becsületkassza üzemel, ki-ki a maga belátása szerint támogathatja az egyes járművek tulajdonosait. És, ami még vonzó lehet: a rendezvény területén egész nap kitelepült étterem üzemel, továbbá lehetőség nyílik pólók, ajándéktárgya, illetve tombola vásárlására.  
A Tapolcára induló különvonat utasait a találkozó szervezői különbuszokkal viszik a dzsembori színhelyére, illetve vissza, a tapolcai vasútállomásra.

Részletek: További részletek: https://ikarustalalkozotapolca.hu/BCmot motorkocsi

Kéttengelyes dízel-mechanikus erőátvitelű motorkocsi a mellékvonali személyforgalom ellátására. A mellékvonalak személy- és teherforgalmának különválasztására tervezte és készítette a Ganz Danubius gyár. A motorkocsik 1926 és 1929 között benzinmotorral, 1929-től dízelmotorral készültek. Az 1930-as években a típus háromtengelyes változatban is készült, legfeljebb 10 tonna tengelyterhelésű vasútvonalakra.
  
   
  

Cmn 3. osztályú személykocsi

Fapados kiránduló kocsi, hamisítatlan század eleji hangulattal. Az erra a kocsira érvényes jegyek magukban foglalják az ülőhelybiztosítást valamint az üdvözlő- és búcsúajándékot. Tágas belső terek négy- és hatszemélyes páholyokkal, ahol nagyobb társaságok is kényelmesen együtt tudnak utazni. A kocsiban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.
Vonatunkra az alábbi részvételi díjak érhetőek el. A részvételi díjak a fel- és leszállási helyektől függetlenül egységesek. Minden jegytípus magánban foglalja az ülőhelyfoglalás díját is.

 Kocsiosztály
Ár
 Bcmot motorkocsiban
14.990 Ft/fő
 Cmn személykocsiban
 14.990 Ft/fő

* 4 éves kor alatt az utazás ingyenes, ülőhelyet azonban nem tudunk biztosítani. Az egyes kocsiosztályok részvételi díjában foglalt szolgáltatások a Kocsiosztályok fül alatt találhatóak meg.Menetrend (tervezet)

Budapest - Börgönd - Balatonfüred - Tapolca

 Megálló
 Érkezik
 Indul
 Budapest-Kelenföld

06:12
 Tapolca
10:27

Tapolca - Balatonfüred - Székesfehérvár - Budapest
 Megálló
 Érkezik
 Indul
 Tapolca

17:50
 Budapest-Kelenföld21:48

BCmottal a tapolcai Ikarus találkozóra - mavrailtours.hu