2022. szeptember 3.

175 éves a Pest-Szolnok vasútvonal

 Utazás
 Gőzmozdony vontatású nosztalgia vonattal.
 Típus Egynapos utazás. 1 nap / 0 éjszaka.
 Szállás Szállás nélkül.
 Ellátás Önellátás.
 Program Egyéni vagy szervezett fakultatív program.A Tisza fővárosába közlekedő, gőzmozdony vontatású nosztalgia vonaton a legszebb muzeális kocsikban utazhatnak vendégeink, és megismerkedhetnek a „boldog békeidők” vasúti utazásainak hangulatával. A nosztalgiavonat a 424. sorozatú gőzmozdonnyal az élén közlekedik.
Az utazás a Szolnok Napja programsorozattal kiegészülve egész napos kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára.

2022.09.01-én ünnepeljük a Budapest - Szolnok vasútvonal (mint Magyarország 2. gőzvontatású vonal) üzembe helyezésének 175. évfordulóját. Ennek alkalmából a szerelvényben közlekedik a 2020-ban újjáépített Ereklyeszállító kocsi, melynek fedélzetén koronaőrök kíséretében a magyar korona hivatalos másolata is Szolnokra utazik.
Szolnokra érkezve az állomáson ünnepélyesen fogadják a szerelvényt, a koronázási jelvényt. A kb.40 perces ünnepséget követően a szerelvény tovább indul a Járműjavítóba illetve a Reptárba, az Ereklyeszállító kocsi pedig a szolnoki állomáson marad a különvonat esti budapesti visszaindulásáig.
A koronázási ékszer az ünnepség végétől kb. 17:00 óráig megtekinthető lesz a koronaőrök felügyelete mellett az érdeklődők részére az állomáson.
A nosztalgia vonattal utazók 11:30 – 19:00 között megtekinthetik a vasútállomás utascsarnokában a Szolnoki Vasúti Almárium állandó kiállítását és a korábbi emeleti Utasellátó étteremben működő Almárium Látogatóközpontban bemutatott korhű vasúti élettereket.

Kiváló program minden korosztály számára.

Az elérhető kocsiosztályokról, fedélzeti szolgáltatásokról, jegyárakról valamint a menetrendről a fenti lapfülekre kattintva tájékozódhatnak.


 


Utunkat reggel Budapest-Nyugati pályaudvaron kezdjük. Érdemes kicsit korábban megérkezni a pályaudvarra, hogy legyen idő még indulás előtt megtekinteni a szuszogó, pöfögő, igazán méltóságteljes gőzmozdonyt.
A vonat fedélzetén hangos utastájékoztató berendezés segítségével ismertetjük a programot, idegenvezetőnk pedig bemutatja úti céljaink történetét. Ez idő alatt korhű ruhás kalauzunk megvizsgálja az utazók jegyének érvényességét. Kollégáink igény esetén térképpel és jó tanácsokkal látják el utasainkat.

A program részeként vendégeink  felfedezhetik a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumot. A múzeum a kiállított légi járműveken kívül a neki otthont adó, több mint 170 éves, felújított szolnoki Indóház miatt is páratlan élményt jelent. A vonat Szolnok állomásra érkezést követően egészen a múzeum kapujáig gördül. A nosztalgia vonat vendégei a vonaton kapott karszalag bemutatásával, díjmentesen léphetnek be a múzeumba.

A nap folyamán a szerelvény nyitva áll a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum vendégei számára, ezért kérjük, hogy azon ne hagyják fent csomagjaikat.

Visszainduláskor a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumnál és Szolnok állomáson is biztosítjuk a visszaszállás lehetőségét utasainknak.

A vonat közlekedésének ideje alatt a nosztalgia büfékocsi végig nyitva áll vendégeink számára.

Látnivalók

RepTár Szolnoki Repülőmúzeum
A RepTár, Szolnok város repülőmúzeuma, egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhely Kelet-Európában. A múzeum több, mint 4.500 m2 fedett kiállítóterével és mintegy 60.000 m2 alapterületével már mérete okán is figyelemre méltó. A múzeum nem csak egy repülőgép emlékpark. Az itt található nyugdíjazott és restaurált gépek mellett megannyi interaktív eszköz kínál különleges élményt a látogatóknak. A RepTár kiállítóhely és élményeket, szórakozást kínáló tematikus park, amely a repülés szerelmesei mellett remek kikapcsolódást kínál minden korosztály számára.
Látogatás a MÁV-Start Zrt. Szolnoki Járműjavítóban kizárólag előzetes regisztrációval! MEGTELT!
Limitált létszámban lehetőség nyílik utasainknak megtekinteni a Járműjavító Üzemet. Előzetesen beregisztrált utasaink közelről megtekinthetik a közelmúltban felújított, ipartörténeti jelentőségű, muzeális értékű, több mint 110 éves víztornyot. Emellett ízelítőt kapnak a telephelyen folyó munkából, a mozdonyok és a vasúti személykocsik javításából, egyebek között a CAF nemzetközi EC-kocsik folyamatban lévő felújításából. Testközelből megismerhetővé válik a vasúti járművek külső-belső kialakítása, az utasterek, a mozdonyvezetők munkahelye. Az érdeklődők bepillantást nyernek a járművek gyártási, felújítási munkálatainak otthont adó csarnokokba, a munkák fázisaiba.

A program maximális létszáma 60 fő, két csoportba osztva. A programon való részvétel feltétele a díjmentes regisztrációs jegy megváltása.
Szolnoki Vasúti Almárium
A szolnoki vasútállomáson a magyar vasút születésének 170. évfordulója alkalmából 2016-ban nyílt meg Kondor Balázs vasúttörténeti magángyűjtő kiállítása: Szolnoki Vasúti Almárium cím¬mel.
A vasútállomás utascsarnokában Magyarország egyetlen folyamatosan, a nap 24 órájában díj¬mentesen megtekinthető tárlata mellett az épület emeleti, korábbi Utasellátó éttermében működik az Almárium Látogató Központ, ahol Ma¬gyarország második gőzvontatású, Pest – Szolnok között 1847. szeptember 1-jén megnyitott vas¬útvonalának jubileuma alkalmából „Szolnok és a vasút kapcsolatának mementói” címmel állandó vasúttörténeti szakkiállítás várja a látogatókat.
Itt látható a Múzeumok Éjszakája program keretében az Almárium gyűjteményéből az ’50-60-as- és az 1990-es évek forgalmi irodai miliője, az 1970-80-as évek állomásfőnöki irodája, az Utasellátó étterem és az étterem vezető irodája a ’70-es évek enteriőrjével, továbbá az egyedi „szocreál” iparművészeti faldísszel ékesített külön étterem, eredeti bútorzattal 1975-ből, továbbá rengeteg korabeli retró hangulatot idéző tárgy.
A nosztalgiavonattal utazók a vasútállomási ünnepséget követően 11:30-tól 19:00-ig díjmentesen megtekinthetik a vasútállomás korábbi emeleti Utasellátó éttermében az Almárium Látogatóközpontban kiállított korhű vasúti élettereket, továbbá a jeles alkalomból átadásra kerülő „VASÚTI ART DECO” enteriőr kiállítást és Farkas Tibor vasutas-festőművész „magyarországi mozdonygyártás hőskora” című festmény tárlatát.
Bővebb információ: www.vasutialmarium.hu

FONTOS

Kérjük, hogy az egyéni programok esetében minden esetben tájékozódjanak a meglátogatni kívánt múzeumok, kilátók, felvonók és egyéb látványosságok aktuális nyitva tartásáról és díjairól azok weboldalain. Kérjük, hogy a kirándulás előtt tekintsék meg a választott leszállási hely várható időjárását és annak megfelelő öltözettel készüljenek. Ehhez a www.met.hu internetes oldalt javasoljuk. Kérjük, hogy minden esetben legalább 15 perccel a vonatindulás előtt érkezzenek vissza a vasútállomásra. Vonatunk menetrendje utaskésés miatt nem változtatható.
  
 
HARMADOSZTÁLY

Fapados kiránduló kocsik, hamisítatlan század eleji hangulattal. A fapados osztályra érvényes jegyek magukban foglalják az ülőhelybiztosítást valamint az üdvözlő- és búcsúajándékot. Tágas belső terek 2-3-4 személyes fapadokkal, egyes kocsikban külön fülkés részekkel. A termes részekben nagyobb társaságok is kényelmesen együtt tudnak utazni. A harmadosztályú kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

A vonatban közlekedő harmad osztályú kocsik:
Caü , Cmn
  
   
    
MÁSODOSZTÁLY

A kényelmes, korhűen felújított, zöld színű kárpittal húzott párnás ülésekkel felszerelt hangulatos kialakítású fülkékben igazi élmény az utazás. A fülkék hat- illetve nyolcfős kialakításúak. A másodosztályú nosztalgia kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

A vonatban közlekedő másod osztályú kocsik:
   
 
ELSŐ OSZTÁLY

A másodosztályú fülkéknél nagyobb lábteret biztosító, korhűen felújított, bordó színű kárpittal ellátott párnás ülésekkel felszerelt három- és hatszemélyes fülkékben utazva vendégeink megtapasztalhatják a századforduló gyorsvonatainak exkluzív hangulatát.

Az első osztályú nosztalgia kocsikban légkondicionálás és WiFi kapcsolat nem érhető el.

A vonatban közlekedő első osztályú kocsik:
ABa , ABaü , ABak
  
   

  NOSZTALGIA BÜFÉKOCSI
Da 6404

 
Az 1915-ben eredetileg kalauzkocsinak épült büfékocsi a vonat központi találkozási pontja. A sárgaréz borítású pult, a nyersfa padok és asztalok hamisítatlan söntés hangulatot teremtenek és tökéletes helyszínt biztosítanak új barátok  megismerésére. Snackek és italok széles választéka színesíti a büfé kínálatát.
   
Vonatunkra az alábbi részvételi díjak érhetőek el. A részvételi díjak a fel- és leszállási helyektől függetlenül egységesek. Minden jegytípus magában foglalja az ülőhelyfoglalás díját is

 Részvételi díjak
 Felnőtt 
 Gyermek*
 1. osztály (párnás)
11 990 Ft  
9 990 Ft  
 2. osztály (párnás)
10 990 Ft  
8 990 Ft  
 3. osztály (fapados)
8 990 Ft  
6 990 Ft  
 Utasaink a vonaton kiosztott karszalag bemutatásával díjmentesen léphetnek be a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumba.

* Gyermekjegy 4 és 14 éves kor között váltható. 4 éves kor alatt az utazás ingyenes, ülőhelyet azonban nem tudunk biztosítani. Az egyes kocsiosztályok részvételi díjában foglalt szolgáltatások a Fedélzeti szolgáltatások fül alatt találhatóak meg.
Menetrend

Budapest - Szolnok
 Megálló
 Érkezik
 Indul
 Budapest-Nyugati 08:33
 Kőbánya-Kispest08:4608:48
 Cegléd09:5410:02
 Szolnok (vasútállomás)
10:32
Szolnok- Budapest
 Megálló
 Érkezik
 Indul
 Szolnok (vasútállomás)
 18:43
 Cegléd19:1219:22
 Kőbánya-Kispest20:3120:35
 Budapest-Nyugati20:52

175 éves a Pest-Szolnok vasútvonal - mavrailtours.hu